Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

The Hunt - Thomas Vinterberg (Denmark, 2012)


Γράφει η Camera Obscura


Το κυνήγι είναι μία ακόμη αριστουργηματική ταινία που έρχεται από τη Δανία. Ο Thomas Vinterberg σκηνοθετεί τον εξαιρετικό Mads Mikkelsen,  για τον οποίο σου μίλησα πριν λίγο καιρό (Open Hearts), και στήνει μια σκληρή δραματική ιστορία που θα θυμάσαι καιρό.

Ο 40χρονος Lucas (Mads Mikkelsen) ζει σε μια μικρή επαρχιακή κοινωνία της Δανίας. Είναι δάσκαλος σε νηπιαγωγείο, χωρισμένος και προσπαθεί να κερδίσει την κηδεμονία του έφηβου γιου του. Η μοναχική του ζωή θ’ αρχίσει ν’αποκτά περισσότερο νόημα όταν ο γιος του θα θελήσει να μείνει μαζί του και όταν αρχίσει να βγαίνει με την συνάδελφό του Nadja (Alexandra Rapaport). Όμως, η καθημερινότητά του θα διαλυθεί σε μια στιγμή. Ο Lucas κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση ενός από τα παιδιά που πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο. Και το κυνήγι για να βγει στο φως η αλήθεια, μόλις αρχίζει...

Σου λέω από την αρχή πως ο Lucas είναι αθώος. Αυτό το στοιχείο θα το έχεις στα χέρια σου από την αρχή της ταινίας. Το παιδί που κατηγόρησε τον Lucas είπε απλά ένα μικρό ψέμα. Ένα παιδί που αγαπάει αυτόν τον άνθρωπο και είναι δεμένο μαζί του πολύ. Όταν νιώσει την απόρριψη, θα του θυμώσει. Ο παιδικός θυμός θα δημιουργήσει μια φανταστική ιστορία που ωστόσο στον κόσμο των ενηλίκων είναι έγκλημα. Η παιδική κακοποίηση όποιας μορφής είναι εγκληματική. Και τότε πού κρύβεται η αγωνία και το ενδιαφέρον σε αυτή την ταινία αν γνωρίζεις από την αρχή την απάντηση;


Ο  Thomas Vinterberg σου δείχνει πώς μια πληροφορία μπορεί να γίνει κακός ψίθυρος και πώς ο κακός ψίθυρος μπορεί να παραπλανήσει, πώς ακόμη και χωρίς αποδείξεις οι ενήλικες βγάζουν τις ετυμηγορίες τους, καταδικάζουν και στιγματίζουν έναν άνθρωπο. Αυτή είναι η ταινία The Hunt. Η προσπάθεια ενός αθώου άντρα να αποδείξει την αλήθεια σε μια κλειστή κοινωνία που τον έχει βαφτίσει ήδη ένοχο και που έχει αρχίσει να του κάνει την ζωή του πολύ σκληρή και επώδυνη.

Ο τρόπος με τον οποίο αποφάσισε να διαχειριστεί την ιστορία του ο σκηνοθέτης με μάγεψε. Δεν θα βρεις εντάσεις εύκολες. Η σκληρότητα και η βιαιότητα του θέματος δίνονται μέσα από πολύ συνειδητοποιημένα πλάνα, μινιμαλιστικά, κάποιες φορές αγχωτικά ήσυχα. Ο σκηνοθέτης θέλει να σε βάλει πιο βαθιά στο θέμα του. Ίσως και γι’αυτό από την αρχή της ταινίας δεν αγωνιάς για την τύχη του Lucas. Το μόνο που κάνεις είναι να παρατηρείς την κάθε μικρή λεπτομέρεια. Να βλέπεις πιο καθαρά το στήσιμο αυτού του πάζλ. Ο ήρωας του The Hunt θα μπορούσε να είναι βγαλμένος από ταινία του Χίτσκοκ. Είναι κυνηγημένος από τους πάντες. Ο Mads Mikkelsen είναι κάτι περισσότερο από εξαιρετικός. Η ερμηνεία του πολυεπίπεδη, κάποιες φορές αφοπλιστική. Το ίδιο πολυεπίπεδη σε νοήματα και προβληματισμούς είναι ολόκληρη η ταινία, η οποία κέρδισε τρία βραβεία στο Φεστιβάλ των Καννών το 2012.


“Look into my eyes. Look me in the eyes. What do you see? Do you see anything? Nothing. There's nothing. There's nothing. You leave me alone now.”

Εξαιρετική ταινία!

1 σχόλιο:

Μιρέλα είπε...

Όντως, δυνατή ταινία.
Από τις καλύτερες περσινές.