Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Play – Moby 1999


Γράφει η Xplorer


See myself in the pouring rain...I watch hope come over me...

Προχθές αναδιοργάνωνα τα cd μου και έπεσε το μάτι μου σ’ ένα αγαπημένο cd που είχα να ακούσω καιρό. Το 1999, λοιπόν, ο Moby βγάζει το 5ο studio album του και ταράζει την μουσική βιομηχανία, όσον αφορά media, διαφήμιση και πωλήσεις. Ένα καθαρά digital recording άλμπουμ έρχεται και κατά την γνώμη μου γίνεται κλασσικό. 

Go tell that lonesome liar
Go tell that midnight rider
Tell the gamblin', ramblin' backslider
Tell them God Almighty gonna cut 'em down


Τα τραγούδια έχουν όλα κάτι να ξεχωρίσεις μιας και το καθένα έχει το δικό του στυλ χωρίς να μοιάζει με κανένα άλλο του άλμπουμ. Μερικά απ’ αυτά που ξεχώρισα εγώ είναι τα south side μ’ έναν-ίσως- από τους πιο radio-friendly pop ήχους, το οποίο το επανακυκλοφόρησε λέγοντας το παρέα με την Gwen Stefani. Το Rushing και το υπέροχο My Weakness -αν και instrumental, το Natural Blues, το  Run On- η version του Moby για το God's Gonna Cut You Down και το The Sky Is Broken. Ένα τραγούδι που αναμφίβολα ξεχωρίζει είναι το «κλασικό» πια και αγαπημένο μου Porcelain. Τελευταίο άφησα το πολύ πολύ αγαπημένο μου Why Does My Heart Feel So Bad? με έναν hip hop ρυθμό στο beat και μια bluesy κιθάρα που το κάνουν απλά μαγικό. Είναι ένα απ’ τα τραγούδια που όσες φορές και να το ακούσω ποτέ δεν θα το βαρεθώ. 

Speak to me baby in the middle of the night
Pull your mouth, close to mine
I can see the wind coming down...Like black night...
So speak to me...Like the winds outside
It’s broken up, pushing us...hear the rain fall
See the wind come to my eyes...see the storm broken, now nothing
Speak to me baby...in the middle of the night...speak to me
Hold your mouth to mine...'cause the sky is breaking
It’s deeper than love…
I know the way you feel like the rains outside...speak to me


Ο Moby παίρνει στοιχεία απ’ την ambient, την techno, την trip hop, την electronic αλλά και electro pop και φτιάχνει μια μουσική που δεν μπορείς να πεις ξεκάθαρα ότι ανήκει σ’ ένα είδος. Για αυτό-ίσως-και σχολιάστηκε τόσο πολύ αυτό το άλμπουμ. Έχει μέσα πολύ όμορφες μελαγχολικές μελωδίες απ’ την μια και χαρούμενες, techno, groove, dance ήχους απ’ την άλλη. Δεν χρησιμοποιεί πολλά όργανα, ούτε και ιδιαίτερα πολύπλοκες συνθέσεις. Δημιουργεί, όμως,  διαφορετικά στυλ και διαθέσεις. Αυτό είναι που κάνει το άλμπουμ να κρατάει απ’ την αρχή μέχρι το τέλος μια υπέροχη «ροή» και το ενδιαφέρον του ακροατή.

In my dreams I'm dying all the time
As I wake its kaleidoscopic mind
I never meant to hurt you...I never meant to lie
So this is goodbye...This is goodbye
Tell the truth you never wanted me...Tell me
In my dreams I'm jealous all the time
As I wake I'm going out of my mind
Going out of my mind


Η φωνή του είναι απαλή, ήρεμη και άλλοτε δυνατή και «χαρούμενη»-τις περισσότερες φορές μέσα από εφέ- καταφέρνει και την μετατρέπει ανάλογα το κομμάτι. Μ’ αυτό τον τρόπο καταφέρνει να δώσει μια άλλη ουσία και ένα άλλο επίπεδο στο κάθε κομμάτι. Παρόλο που έχει εξαιρετική φωνή, δεν τραγουδάει ιδιαίτερα πολύ...αφήνει την μουσική να κάνει την δουλειά της.

See the storm is broken in the middle of the night
Nothing left here for me...it's washed away
The rain pushes, the buildings aside, the sky turns black
The sky wash it far...push it out to sea
There’s nothing left here for me
I watch it lift up to the sky...I watch it crush me and then I die

Το άλμπουμ έχει πουλήσει πάνω από 12 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, δίνοντας του έτσι το τίτλο ως οι μεγαλύτερες πωλήσεις ενός άλμπουμ στο είδος του. Το 2002  στο UK έγινε το πιο επιτυχημένο independent album στις πωλήσεις και το 2003, το περιοδικό Rolling Stone το έβαλε στην θέση 341 της “the 500 greatest albums of all time” λίστας. Έχει γίνει πλατινένιο σε πάνω από 20 χώρες.


Εν κατακλείδι, ο Moby είναι ένα αναμφίβολα μεγάλο ταλέντο και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα σ’ αυτό το άλμπουμ. Είναι μια υπέροχη δουλειά. Η αλήθεια είναι ότι μ’ αρέσει περισσότερο στα πιο μελαγχολικά κομμάτια αλλά αυτό είναι καθαρά θέμα του καθένα. Ακόμα κι αν κάποιος δεν ακούει αυτό το «είδος» μπορεί  να «ταξιδέψει» και να μαγευτεί απ’ την μουσική του.

Why does my heart feel so bad?
Why does my soul feel so bad?

Δεν υπάρχουν σχόλια: