Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Ένας κύκλος σεμιναρίων που σίγουρα ενδιαφέρει πολλούς…(Στο Θέατρο των Αλλαγών)


Γράφει η Μιρέλα Σταυρινού

                                                               
‘Εχετε ακουστά το θέατρο της Επινόησης; (Devised Theatre).
Ξεχάστε τον σκηνοθέτη-αυθεντία, καθώς και την προσκόλληση στο εκάστοτε θεατρικό κείμενο.

Τέλεια οργανωμένο μέσα στην «αναρχία» του, το θέατρο της Επινόησης είναι ένα δύσκολο είδος. Λίγοι στην Ελλάδα τα έχουν καταφέρει τόσο καλά σε αυτό όσο η φίλη μου η Όλγα Ποζέλη. Θέλει αρμονική ‘ενορχήστρωση’ του συνόλου των ηθοποιών, καθώς και όλων των συντελεστών της παράστασης. Το αποτέλεσμα πολλές φορές βγάζει παραστάσεις όπου κανείς δεν καταλαβαίνει ότι το κείμενο δεν προυπήρχε των προβών. Κείμενα δυνατά, γεμάτα ζωή, μουσική, χρήση του σώματος και πλείστων εκφραστικών μέσων.

Αν σας ενδιαφέρει όλο αυτό και αν τις Παρασκευές αυτού του φθινοπώρου είστε free και ανοικτοί σε νέες συγκινήσεις, παρακολουθήστε το μάθημα-workshop που θα παραδίδει η Όλγα φέτος, 17:30-19:30 στο Θέατρο των Αλλαγών.
                                                                                           
Όλγα Ποζέλη


Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Α. Π. Θ. και Θέατρο στην Δραματική Σχολή της Ρούλας Πατεράκη. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο θέατρο (ΜΑ), στο Royal Holloway and Bedford New College του Λονδίνου, με υποτροφίες του Βρετανικού Συμβουλίου και της Ακαδημίας Αθηνών. Για την Ομάδα Θεάτρου ΝΟΗΤΗ ΓΡΑΜΜΗ, της οποίας είναι ιδρυτικό μέλος, σκηνοθέτησε τα έργα : Η μεγάλη της ευκαιρία του Α. Bennett, Ένα κήρυγμα του D. Mamet, Do you love me?, μια παράσταση βασισμένη στη ζωή και τα έργα του διάσημου αντιψυχιάτρου R. D. Laing, Κβετς του Steven Berkoff, Πουλί της Ηδονής, μία παράσταση devised theatre βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Peter Carey, Όλα όσα έχω ξεχάσει μπορούν να γεμίσουν ένα σπίτι;, devised, βασισμένη στην εικαστική εγκατάσταση των Peter Fischli & David Weiss με τίτλο Questions, Ποτέ μην πας απ΄τις σκάλες, και πάλι devised με θέμα τις συμπτώσεις, Μην κρίνεις έναν άνθρωπο από την ουρά του, μία παράσταση εμπνευσμένη από μία εικαστική εγκατάσταση του Ilya Kabakov και Όταν το κόκκινο toyota ξέφυγε απ’ το δρόμο και βυθίστηκε στα μαύρα νερά, έναν μονόλογο- performance, που ταξίδεψε σε φεστιβάλ του εξωτερικού, αποσπώντας και δύο βραβεία.
Για το Do you love me? ήταν υποψήφια για το βραβείο Νέου Δημιουργού της Ένωσης Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών. Το Do you love me? ήταν επίσης υποψήφιο για δύο βραβεία του περιοδικού «ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ».
Το Κβετς ήταν υποψήφιο για έξι βραβεία του περιοδικού «ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ», μεταξύ των οποίων και αυτά της καλύτερης παράστασης και σκηνοθεσίας. To Μην κρίνεις έναν άνθρωπο από την ουρά του ταξίδεψε στην Τεχεράνη όπου έλαβε μέρος στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Fadjr, ανάμεσα σε μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας σκηνής όπως ο Peter Stein και ο Romeo Castellucci. Το Όταν το κόκκινο toyota ξέφυγε απ’ το δρόμο και βυθίστηκε στα
μαύρα νερά, πήρε μέρος στα εξής φεστιβάλ του εξωτερικού:Fundamental Monodrama Festival, Luxembourg (27/6-7/7/2012)Global Forum of the Arts – To the Stars, Varna, Bulgaria (1-7/8/2012) Between the Seas Festival of Mediterranean Performing Arts, New York, USA (20-26/8/2012)Aspindys International Festival of Monoperformances, Visaginas, Lithuania (10-13/10/2012) στο οποίο έλαβε Βραβείο κοινούThespis International  Monodrama Festival, Kiel, Germany (9-16/9/2012) International Festival of monoperformances “Vidlunnja”, Kiev, Ukraine (12-17/7/2013)στο οποίο έλαβε το βραβείο των διευθυντών φεστιβάλ μονοδράματος.
Στο Φεστιβάλ Μπέκετ στο  θέατρο Σφενδόνη σκηνοθέτησε το μονόπρακτο Θέατρο. Στο Θεάτρο Επί Κολωνώ σκηνοθέτησε 4 μονόπρακτα του David Ives με γενικό τίτλο 8 Παραλλαγές στον Θάνατο του Τρότσκι. Για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας σκηνοθέτησε τον Μάγο του Οζ και τους Όρνιθες σε διασκευή του Γ. Καλατζόπουλου.
Ως ηθοποιός έλαβε μέρος σε παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου και του ελεύθερου, στην μεγάλου μήκους ταινία Έναστρος Θόλος του Κ. Αριστόπουλου και στις τηλεοπτικές σειρές: Στον Αργαλειό του Φεγγαριού (Κ. Ζώης) και Αττίκ (σκην. Κ. Αριστόπουλος).
Είναι γραμματέας του International Monodrama Forum του Διεθνούς Ινστιτούτου  Θεάτρου (ΙΤΙ).
Από το 2004 έως το 2011, δίδαξε Σκηνοθεσία στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Πάτρας.

DEVISED THEATRE
(Θέατρο της Επινόησης)

   
Το Devised Theatre είναι μια θεατρική διαδικασία η οποία δίνει τη δυνατότητα σε μία ομάδα ανθρώπων να συμμετάσχουν στην δημιουργία και στην διαμόρφωση μιας πρωτότυπης θεατρικής παράστασης, η οποία θα πηγάζει άμεσα από το άθροισμα, τις επεμβάσεις, και την αναδιοργάνωση του υλικού που θα προκύψει στις πρόβες. Υπάρχει μια ελευθερία και ένα ανοιχτό πεδίο για όλους όσους συμμετέχουν στην διαδικασία. Είναι ένας τρόπος δουλειάς που δίνει έμφαση στην διαίσθηση, τον αυθορμητισμό και την συγκέντρωση ιδεών.
Οι συμμετέχοντες ερευνούν, ενοποιούν, και μετασχηματίζουν τις προσωπικές τους εμπειρίες, τα όνειρά τους, την έρευνα που κάνουν, τον αυτοσχεδιασμό και τους πειραματισμούς τους. Το Devised Theatre έχει να κάνει με την φαντασία, το ρίσκο και πάνω απ’ όλα με την ομαδική δέσμευση για την δημιουργία μιας παράστασης. Έχει να κάνει με τον πειραματισμό με καινούργιες ιδέες, φόρμες, δομές και την ίδια τη φύση της παραστατικής τέχνης.

Το μάθημα είναι ανοιχτό σε όλους.

5 απλά βήματα για να σπουδάσετε στο Θέατρο των Αλλαγών

Σε ποιους απευθύνονται τα μαθήματα και 5 απλά βήματα για να σπουδάσετε στο Θέατρο των Αλλαγών

Τα μαθήματα του Θεάτρου των Αλλαγών απευθύνονται σ΄αυτούς που θέλουν να γίνουν ηθοποιοί ή σκηνοθέτες, σε ηθοποιούς ή σκηνοθέτες που θέλουν να βελτιώσουν τις ικανότητες τους, σε σπουδαστές άλλων δραματικών σχολών (γι' αυτό λειτουργούμε και σαββατοκύριακα), σε επαγγελματίες κάθε είδους (δασκάλους, δικηγόρους, καθηγητές κ.λ.π.) που θέλουν να εξασκηθούν στην επικοινωνία και να αναπτύξουν την φαντασία τους, και τέλος στον καθένα που με πολύ χαμηλό κόστος (από 48 ευρώ το μήνα) θα ήθελε να καλλιεργήσει και να αναπτύξει στοιχεία της προσωπικότητας του.

5 Απλά βήματα για να παρακολουθήσετε μαθήματα
στο Θέατρο των Αλλαγών

1. Μπαίνετε στο πρόγραμμα και διαλέγετε τις ώρες και τις μέρες σε σχέση με τον διαθέσιμο ελεύθερο χρόνο που έχετε.

2. Πατάτε πάνω στα μαθήματα που σας ενδιαφέρουν για να δείτε τις περιγραφές και τα βιογραφικά των δασκάλων. Όλα τα μαθήματα γίνονται μια φορά την εβδομάδα στο συγκεκριμένο δίωρο που βλέπετε στο πρόγραμμα. Υπάρχουν συνολικά 12 συναντήσεις του ίδιου μαθήματος σε κάθε τρίμηνο.

3. Επιλέγετε το μάθημα που σας ενδιαφέρει (μπορείτε να επιλέξετε από ένα έως όσα μαθήματα θέλετε)

4. Το κάθε τρίμηνο είναι αυτόνομο και μπορείτε να ξεκινήσετε για πρώτη φορά ένα μάθημα. Εάν είστε σίγουροι για το μάθημα έρχεστε στο Θέατρο των Αλλαγών και αφού κάνετε την εγγραφή σας*  γράφεστε στο μάθημα (πληρώνοντας τουλάχιστον την πρώτη δόση του μαθήματος που είναι 48 ευρώ)

5. Εάν δεν είστε σίγουροι για το μάθημα που σας ενδιαφέρει, αφού κάνετε την εγγραφή σας στη σχολή, μπορείτε να κάνετε ακρόαση (κοστίζει 6 ευρώ) και να το παρακολουθήσετε μία φορά για να δείτε πως γίνεται και να αποφασίσετε μετά αν θα το επιλέξετε ή όχι.

*για το καλοκαιρινό σχολείο δεν χρειάζεται εγγραφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: