Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Viva la Vida or Death and All His Friends - Coldplay (2008)


Γράφει η Xplorer


How I wish...I’d spoken up Or we’d be carried In the reign of love.

Το 2008 οι Coldplay κυκλοφορούν το 4ο studio άλμπουμ τους. Ο Guy Berryman στο μπάσο, τα φωνητικά, την φυσαρμόνικα, το μαντολίνο και την ακουστική κιθάρα, ο Jonny Buckland στην κιθάρα, τα φωνητικά και τα κρουστά, ο Will Champion στα drums, τα κρουστά, τα φωνητικά, την κιθάρα και το πιάνο και ο Chris Martin στην φωνή, το πιάνο, την κιθάρα και τα πλήκτρα φτιάχνουν 10 τραγούδια.

If you’d only, if you’d only say yes
Whether you will's anybody’s guess
God only God knows I'm trying my best
But I’m just so tired of this loneliness


Τα τραγούδια που ξεχωρίζουν είναι τα Life In Technicolor II μ’ έναν πολύ ιδιαίτερο ήχο και ένα πανέμορφο video clip, το πολύ πολύ όμορφο Lost!, Lovers In Japan / Reign Of Love και Violet Hill. Αναμφίβολα ένα απ’ τα τραγούδια που ξεχωρίζει και έγινε η νούμερο 1 επιτυχία του άλμπουμ πουλώντας πάνω απο 6,4 εκατομμύρια αντίτυπα και φτάνοντας το Νο 1 στα US Billboard Hot 100, US Alternative Songs, UK Singles (Official Charts Company), US Adult Contemporary  κ US Adult Pop Songs είναι το Viva la Vida. Τα δικά μου πολύ αγαπημένα είναι το Cemeteries Of London και το Yes.


Με τον εξαιρετικό “guru” της παραγωγής Brian Eno στην παραγωγή δεν θα μπορούσε παρά να είναι άψογη. Γνωστός κυρίως για τις ατμοσφαιρικές του παραγωγές ο Eno δίνει το κάτι παραπάνω σ΄αυτο το άλμπουμ των Coldplay. Ο ήχος τους γίνεται προσιτός για το ράδιο αλλά ταυτόχρονα και εξαιρετικά καλλιτεχνικός για κάποιον που θα ακούσει λίγο πιο προσεκτικά το άλμπουμ και σαν ένα σύνολο. Πολύ όμορφες μελωδίες με πιάνο αλλά και πολύ ωραία δουλειά στο να “πιάσουν” τον ήχο με την καλύτερη ακουστική. Κάποια μέρη του άλμπουμ έχουν ηχογραφηθεί σε εκκλησίες και κάποια live.

Gravity release me,
And dont ever hold me down
Now my feet won't touch the ground.

Ο στίχος είναι απίστευτα καλός. Ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο, τα όνειρα και την πραγματικότητα οι coldplay γράφουν στίχους που άλλοτε γίνονται απόλυτα κατανοητοί και άλλοτε όχι τόσο. Η φωνή του Martin είναι πολύ καλή και προσπαθεί μετά από προτροπή του Brian Eno να ακούγεται διαφορετικά σε κάθε τραγούδι. Ο Will Champion δήλωσε: "One of the main things we tried to focus on with this record is changing vocal identities, because Chris has a very recognizable voice."

At night they would go walking ‘til the breaking of the day,
The morning is for sleeping… (...)
So we rode down to the river where the toiling ghosts strain for their curses to be broken…
We’d go underneath the arches where the witches are in there saying
There are ghost towns in the ocean…The ocean…
Singing la lalalala la le…And the night over London rang.


Το άλμπουμ πούλησε πάνω από 10 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως μέχρι σήμερα και θεωρήθηκε ως το πιο επιτυχημένο άλμπουμ του 2008-και βέβαια όχι άδικα. Το άλμπουμ κέρδισε για Best Rock Album το 2009 στα Grammys και το Viva la Vida κέρδισε το Grammy Award for Song of the Year στα Grammy του 2009. Το άλμπουμ έφτασε την Νο 1 θέση στα US Billboard 200, UK Albums Chart, European Albums Chart και στα chart πολλών χωρών παγκοσμίως.

Those who are dead are not dead
They’re just living in my head
And since I fell for that spell
I am living there as well


Εν κατακλείδι, αγαπώ πολύ τους Coldplay και βρήκα το άλμπουμ πραγματικά εξαιρετικό. Είναι σε πολύ ανεβασμένο επίπεδο παρά τα κάποια “παράπονα” κάποιων. Πολλοί απ’ αυτούς πιο πολύ τσαντίστηκαν απ’ τις δηλώσεις του Martin "we don't care if we sell a million less records" παρά για το άλμπουμ κάθε αυτό. Αλλά όπως διάβασα κ σ’ ένα site την πραγματικά εξαιρετική ατάκα. “Sometimes, to say what needs to be said, you need to risk pissing people off”. To άλμπουμ έχει αναμφίβολα εξαιρετική παραγωγή, πολύ όμορφες μελωδίες και έναν Chris Martin να κάνει πολύ καλή δουλειά στην φωνή.

I hear Jerusalem bells are ringing
Roman Cavalry choirs are singing
Be my mirror, my sword and shield
My missionaries in a foreign field
For some reason I can't explain
Once you go there was never
Never an honest word And that was when I ruled the world

Δεν υπάρχουν σχόλια: