Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

The Marshall Mathers LP 2 - Eminem (2013)


Γράφει η Xplorer


You're like normal, fuck being normal

Το 2013 ο Eminem κυκλοφορεί το 8ο studio άλμπουμ του.  Μετά το πολύ επιτυχημένο Recovery ο Eminem γράφει 16 καινούργια τραγούδια και μας γυρνάει στον παλιό καλό εαυτό του.

But I don’t give a shit I'm fine long as
There's batteries in my Walkman nothing is the matter with me

Τα τραγούδια που ξεχωρίζουν είναι το Bad Guy, το Survival,το Brainless, το Rap God, το Headlights που το λέει παρέα με τον Nate Ruess και το Don't Front που είναι για το Call of Duty: Ghosts. Δυο απ’ τα τραγούδια που κάνουν την διαφορά στο άλμπουμ είναι το Berzerk το οποίο είναι το single που έχει κάνει video clip και το εξαιρετικό The Monster που το λέει παρέα με την Rihanna, το τραγούδι είναι η τέταρτη συνεργασία τους μετά το Love the way you lie, το love the way you lie 2 και το Numb και πιστεύω πως θα γίνει εξίσου μεγάλη επιτυχία όσο το πρώτο. Τα δικά μου πολύ πολύ αγαπημένα είναι τα Evil Twin, Legacy, Asshole και Rhyme Or Reason.

But I'm actually weirder than you think...'Cause I'm...
I'm friends with the monster that's under my bed
Get along with the voices inside of my head
You're trying to save me, stop holding your breath
And you think I'm crazy, yeah, you think I'm crazy


Η παραγωγή του άλμπουμ-όπως και σε όλα τα άλμπουμ του Eminem- είναι εξαιρετική παρόλο που αυτήν την φορά o Dr Dre λείπει απ’ την παραγωγή. Ο ρυθμός που διαλέγει πολύ καλός αλλά όπως και σε κάθε rap άλμπουμ αυτό που έχει πρωταρχική σημασία είναι ο στίχος αλλά και ο ίδιος ο rapper. Ο στίχος, λοιπόν, είναι καταπληκτικός. Ο Eminem γυρίζει στα παλιά του καλά rhymes. Με μούσα αυτόν που αγαπάει περισσότερο να σχολιάζει, τον εαυτό του, γράφει για ότι συμβαίνει στην προσωπική του ζωή αλλά σχολιάζει και την show biz με τον δικό του μοναδικό τρόπο.

My life will be so much better if you dropped dead (I hate you)
I was laying in bed last night thinking
And this song just popped in my head and I though
Wouldn't shit just be a lot easier if you dropped dead (dead)
I would feel so (so) much (much) better (better, better, better)

Αυτό που κάνει τον Eminem να ξεχωρίζει πέρα απ’ τον τρόπο που γράφει τους στίχους του είναι ο εξαιρετικός τρόπος που ερμηνεύει τα τραγούδια. Καθαρή άρθρωση σε σημείο που ακόμα κ αν δεν πιάνεις όλες τις λέξεις καταλαβαίνεις τι θέλει να πει. Αυτό είναι μια ικανότητα που ελάχιστοι rappers-για να μην υπερβάλλω και πω πως είναι ο μοναδικός-το καταφέρνουν. Εξαιρετική και η φωνή του σαυτό το άλμπουμ
 

And I'm mad I didn't get the chance to thank you for being my Mom and my Dad
So, Mom, please accept this as a tribute I wrote this on the jet
I guess I had to get this off my chest, I hope I get the chance to lay it before I'm dead
The stewardess said to fasten my seatbelt, I guess we're crashing
So if I'm not dreaming, I hope you get this message that I'll always love you from afar
'Cause you're my mama...

Το άλμπουμ πούλησε 792,000 αντίτυπα την πρώτη του μόνο εβδομάδα και ήταν νούμερο 1 στο Billboard 200 και έγινε το δεύτερο άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις της χρονιάς μετά το The 20/20 Experience του Justin Timberlake. Στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε την Νο 1 στο UK Albums Chart πουλώντας πάνω από 143,000 αντίτυπα και έγινε το 7ο συνεχόμενο άλμπουμ του Eminem που βρίσκεται στην κορυφή  κατατάσσοντας τον ως το πρώτο Αμερικάνo που “χτύπησε” 7 συνεχόμενες φορές την κορυφή στο UK Number 1 albums μαζί με τους Beatles που είναι στην δεύτερη θέση για το “most chart-topping U.K. albums in a row”.

I believe people can change, but only for the worse
I could've changed the world if it wasn't for this verse
So satanic Kmart chains panic
Cause they can't even spin back the curse words
Cause it works when they're reversed, motherfucker


Εν κατακλείδι ο Eminem ξαναβάφει τα μαλλιά του ξανθά, παίρνει τον τίτλο απ’ το 3ο του άλμπουμ 10 χρόνια πριν και φτιάχνει κομμάτια του σήμερα. Ο Eminem δήλωσε στο Rolling Stone για τον τίτλο του άλμπουμ:  “Calling it The Marshall Mathers LP 2, obviously I knew that there might be certain expectations. I wouldn't want to call it that just for the sake of calling it that. I had to make sure that I had the right songs – and just when you think you got it, you listen and you're like, 'Fuck, man. I feel like it needs this or that,' to paint the whole picture. So there's not gonna be, like, continuations of every old song on there or anything like that. To me, it's more about the vibe, and it's more about the nostalgia.”

Nintendo, bitch...


Με τον σαρκασμό και το humor του τότε και την σιγουριά και την ωριμότητα του σήμερα-γιατί αναμφίβολα έχει ωριμάσει σαν καλλιτέχνης πάρα πολύ-ο Eminem ξεπερνάει τον εαυτό του. Δεν είναι το σοβαρό Recovery-γιατί για μένα ήταν όσον αφορά τον στίχο το πιο σοβαρό του άλμπουμ- είναι ο κλασικός πότε κωμικός και πότε εξαιρετικά θυμωμένος Eminem. Τον λατρεύω.

We're gonna rock this house until we knock it down
So turn the volume loud, cause it's mayhem 'til the a.m.
So crank the bass up like crazy and let yourself go, let yourself go
Say fuck it before we kick the bucket
Life's too short to not go for broke
So everybody, everybody (go berserk) get your vinyls

Δεν υπάρχουν σχόλια: