Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

A Charlie Brown Christmas O.S.T - Vince Guaraldi Trio (1965)


Γράφει η Xplorer


Snowflakes in the air...Carols everywhere...
Olden times and ancient rhymes Of love and dreams to share...

Φέτος για κάποιο λόγο μου είναι δύσκολο να βρω την μαγεία των Χριστουγέννων.  Δεν φταίει το γεγονός ότι δεν έχω όσα λεφτά θα ήθελα γιατί ποτέ δεν έχω όσα λεφτά θέλω, δεν φταίει το ότι το σπίτι μου δεν είναι στολισμένο γιατί είναι πιο στολισμένο από κάθε άλλη χρονιά και δεν φταίει η διάθεση μου γιατί όσο χάλια και να είναι, τα φωτάκια στον τοίχο πάντα την φτιάχνουν. Έτσι αποφάσισα να βρω την χαμένη μου μαγεία κοιτάζοντας τα φωτάκια κ βάζοντας το πιο χριστουγεννιάτικο άλμπουμ μετά τον Elvis.

To 1965 το τρίο Vince Guaraldi γράφει την μουσική για το A Charlie Brown Christmas ένα απ’ τα πιο δημοφιλή-αν όχι το πιο δημοφιλές τηλεοπτικό χριστουγεννιάτικο special animation που προβλήθηκε απ’ το cbs. Ο Charlie Brown προσπαθεί κ αυτός να βρει το κλίμα και την μαγεία των Χριστουγέννων και πιστεύω πως το o.s.t. είναι ότι πιο αντιπροσωπευτικό όλης αυτής της μαγείας. 


Christmas is coming...The geese are getting fat
Please put a penny In the old man's hat

Ο Jerry Granelli στα drums, ο Fred Marshall στο κοντραμπάσο και φυσικά ο Vince Guaraldi στο πιάνο, το Hammond organ και φυσικά τον προγραμματισμό μας φέρνουν 14 κομμάτια στην Remastered edition. Τα τραγούδια είναι όλα ότι θέλεις να ακούσεις αυτές τις μέρες. Απ’ τα κλασσικά χριστουγεννιάτικα κάλαντα σε πιο jazzy και εκσυγχρονισμένες version όπως τα O Christmas Tree, What Child is This, The Little Drummer Boy μέχρι τα “καινούργια” όπως  Skating, Linus and Lucy, Christmas Time Is Here. Η αλήθεια είναι ότι αγαπώ τόσο πολύ όλους αυτούς τους ήχους που είναι δύσκολο να ξεχωρίσω κάποιο...


Ο Guaraldi είναι ένας εξαιρετικός δημιουργός. Εξαιρετικές, πραγματικά εξαιρετικές αποδόσεις των κομματιών, αψεγάδιαστες χωρίς κανένα απολύτως ίχνος-έστω κ ελάχιστο-λάθους. Εξαιρετικό πιάνο σε συνδυασμό με πολύ όμορφα έγχορδα και φωνητικά. Jazz με όλη της την γοητεία, την χάρη και την χαρισματικότητα. Κάθε κομμάτι σου βγάζει αυτήν την ελεγκάντικη-που λέει κ μια φίλη της γιαγιάς μου-και “ακριβή” αξία του συνδυασμού της jazz με την μαγεία των Χριστουγέννων.

They know that Santa is on his way, he's on his way
He's loaded lots of toys and goodies on his sleigh
And every mother's child is going to spy
To see if reindeer really know how to fly


Το άλμπουμ είναι το πιο δημοφιλές χριστουγεννιάτικο άλμπουμ όλων των εποχών. Το 2006 έγινε τρεις φορές πλατινένιο. Φέτος τον Νοέμβριο έγινε το δέκατο πιο επιτυχημένο σε πωλήσεις Χριστουγεννιάτικο άλμπουμ. Απ’ το 1991 μέχρι σήμερα έχει πουλήσει πάνω από 3, 295,000 αντίτυπα.


Εν κατακλείδι, όπως όλα σχεδόν τα άλμπουμ που έβγαιναν τότε έτσι κ αυτό έχει γίνει από ανθρώπους που πραγματικά η δημιουργία μουσικής και το “παίξιμο” μουσικών οργάνων ήταν ο λόγος που ξύπναγαν το πρωί. Έτσι δεν θα μπορούσε παρά να είναι αριστούργημα. Ένα πραγματικά απ’ τα λίγα Χριστουγεννιάτικα άλμπουμ που μπορείς να ακούς όλη την μέρα για όλες τις μέρες των γιορτών-μαζί φυσικά με του Elvis. Σήμερα, λοιπόν, ξύπνησα κ αφού έβαλα αυτό το άλμπουμ να παίζει στο YouTube μετά από λίγο άρχισα σιγά-σιγά να βρίσκω την χαμένη μου μαγεία. Cheers.

And so I'm offering this simple phrase...To kids from 1 to 92
Although it's been said many times, many ways
Merry Christmas, yeah, merry Christmas...
Merry Christmas, merry Christmas to you


Υ.Γ.: O Charlie Brown και ο Snoopy είναι δυο απ’ τους πιο αγαπημένους μου χαρακτήρες!!  

Δεν υπάρχουν σχόλια: