Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

The Fame Monster - Lady Gaga (2009)


Γράφει η Xplorer


I want your horror...I want your design
‘Cause you're a criminal...As long as you're mine
I want your love...

Το 2009 η Lady Gaga κυκλοφορεί το 3ο της extended play. Η Gaga μετά το πολύ επιτυχημένο Fame βγάζει 8 καινούργια τραγούδια και σαρώνει ξανά στις πωλήσεις. Τουλάχιστον τα μισά αν όχι και παραπάνω απ’ τα κομμάτια έγιναν τεράστιες επιτυχίες και έφτασαν το νούμερο 1 σχεδόν σε όλα τα charts παγκοσμίως. 


Το ep ανοίγει με μια απ’ τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Lady G μέχρι και σήμερα το Bad Romance. Ένα απ’ τα πιο αγαπημένα μου κομμάτια. Τα επόμενα hit είναι τα Alejandro, Monster και Dance in the dark. Ένα απ’ τα κομμάτια που ξεχώρισε απ’ το ep ήταν το ντουέτο με την Beyonce, Telephone-που στο video clip του έχουν δανειστεί το Wagon Pussy του Tarantino που γνωρίσαμε στο Kill Bill.

Stop callin'...Stop callin'...I don't wanna think anymore
I left my head and my heart on the dancefloor
Stop callin'...Stop callin'...I don't wanna talk anymore
I left my head and my heart on the dancefloor


Η παραγωγή των κομματιών είναι εξαιρετική. Η pop, στο αποκορύφωμα της με πολλά στοιχεία από dance και electro. Πολύ όμορφα synth και drums που βάζουν το κάτι παραπάνω στις μουσικές της. Η Gaga δοκιμάζει συνδυασμούς διαφορετικών ήχων μεταξύ των κομματιών και το πείραμα είναι πετυχημένο.

Look at him...Look at me
That boy is bad and honestly
He's a wolf in disguise but I can't stop staring in those evil eyes...

Οι στίχοι είναι πότε διασκεδαστικοί και πότε εκκεντρικοί. Ταιριάζουν απόλυτα με κάθε μελωδία της. Η Gaga αποφάσισε ότι θέλει να γράψει κομμάτια για να ταράξει πάλι την pop και το καταφέρνει. Η φωνή της Gaga είναι αρκετά καλή ειδικά στο Speechless που είναι “raw”. Δεν είναι η powerhouse vocalist που θα την ακούσεις και θα πεις: “τι φωνή είναι αυτή” αλλά είναι εξαιρετικά προσεγμένη κ αυτό που κάνει το φέρνει εις πέρας άψογα.


Το ep έγινε πολλές φορές πλατινένιο παγκοσμίως πουλώντας πάνω από 3 εκατομμύρια αντίτυπα. Έφτασε την Νο 5 στο US Billboard 200 και την πρώτη θέση σε πολλά charts παγκοσμίως. Το άλμπουμ κέρδισε στα Grammy Awards του 2012, το Best Pop Vocal Album, το Best Female Pop Vocal Performance και το Best Short Form Music Video για το Bad Romance.

I can't believe how you looked at me with your James Dean glossy eyes
In your tight jeans with your long hair and your cigarette stained lies
Could we fix you if you broke? And is your punch line just a joke?

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι πολύ πρόσφατα δεν είχα καμία εκτίμηση στην Gaga. Πέρα απ’ το Bad Romance που πραγματικά αγαπώ, γενικότερα δεν την συμπαθούσα και την θεωρούσα μια τρομερά “overselling” περσόνα. Όταν πριν από λίγο καιρό η Gaga πήγε στο τελικό του The Voice και τραγούδησε μαζί με την Aguilera live κατάλαβα ότι είχα άδικο. Ψάχνοντας λίγο στο twitter και το instagram και ακούγοντας την μουσική της κατάλαβα ότι δεν έχει καμία σχέση μ’ αυτό που τα gossip media παρουσιάζουν. Τρομερά προσγειωμένη να απαντάει στους φαν της και να κάνει κάποιους απ’ αυτούς follow. 


Εν κατακλείδι, η Lady Gaga είναι το pop icon της δεκαετίας κ όχι άδικα. Γράφει τα κομμάτια της, χορεύει, ντύνεται εκκεντρικά και προκαλεί και σε καμία περίπτωση δεν “κωλώνει” στο προσαρμόσει τον εαυτό της στις ανάγκες κάθε κομματιού ή εμφάνισης και να δοκιμάσει καινούργια πράγματα. Όπως είχε δηλώσει άλλωστε κ ο Kayne West “Lady Gaga was our present-day Madonna.”

I don't wanna be friends...I don't wanna be friends
Want your bad romance...Want your bad romance!
I want your love and I want your revenge
You and me could write a bad romance
I want your love and All your lovers' revenge
You and me could write a bad romance

Δεν υπάρχουν σχόλια: