Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Το ροζ κορδελάκι


Γράφει η Μιρέλα Σταυρινού


Αν είστε από τις γυναίκες που βλέπουν το χαρακτηριστικό ροζ κορδελάκι και το μπερδεύουν με το πράσινο, το κόκκινο, το μπλε ή ό,τι άλλο κυκλοφορεί σε κορδελάκι, τότε…θυμηθείτε ότι το γεγονός πως δεν έχετε οικογενειακό ιστορικό στον καρκίνο του μαστού δεν σας απαλλάσσει από την αναγκαιότητα της πρόληψης.

Σημειώστε πως, ακόμα και αν δεν έχετε ιστορικό, το γεγονός ότι καπνίζετε ή ότι δεν θρέφεστε σωστά αυξάνει τις πιθανότητες.

Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι εμφανίζονται περίπου 4.500 περιστατικά κάθε χρόνο, ενώ είναι σημαντικό και πολύ ελπιδοφόρο να γνωρίζουμε ότι η έγκαιρη διάγνωση προλαμβάνει τον καρκίνο σε πρώιμο στάδιο και τον καθιστά ιάσιμο.

Διαβάστε λοιπόν τα παρακάτω:

Ο έλεγχος είναι αναγκαίος σε όλες τις γυναίκες από 30 ετών και άνω.

-  ο καρκίνος του μαστού σε ποσοστό 5-10% οφείλεται σε γονιδιακή προδιάθεση

-  πολλοί καλοήθεις όγκοι του μαστού (θηλώματα μονήρη, πολλαπλά, ινοαδενώματα και γενικότερα συμπαγείς όγκοι) παρουσιάζουν κακοήθη συμπεριφορά και εξαλλαγή.

-  Περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως μόλυνση του περιβάλλοντος, παχυσαρκία, κάπνισμα, δίαιτα πλούσια σε ζωικά λίπη, φάρμακα (για το θυρεοειδή, ορμόνες), ακτινοβολία στο θώρακα, είναι προδιαθεσικοί παράγοντες για τη δημιουργία καρκίνου του μαστού

-  Το 80% των περιπτώσεων του καρκίνου του μαστού παρουσιάζεται σε γυναίκες με ελεύθερο ιστορικό

-  συμπαγείς όγκοι του μαστού, ιδιαίτερα σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, πρέπει οπωσδήποτε να αφαιρούνται καθότι σε νεαρές γυναίκες ο καρκίνος του μαστού έχει μορφολογία καλοήθων όγκων.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει θεσπίσει χρονοδιάγραμμα προληπτικού ελέγχου παρακολούθησης των γυναικών:

1) γυναίκες χωρίς βεβαρημένο ιστορικό

α) 35 ετών πρώτη μαστογραφία- ψηλάφηση- υπέρηχο εάν κρίνεται αναγκαίο

β) 40-50 ετών μαστογραφία κάθε δύο έτη- ψηλάφηση- υπέρηχο αν κρίνεται αναγκαίο

γ) 50 και άνω μαστογραφία κάθε χρόνο- ψηλάφηση- υπέρηχο μαστών άμφω

Να σημειωθεί ότι στις δύο πρώτες κατηγορίες πρέπει η γυναίκα να επισκέπτεται το γιατρό της κάθε χρόνο και αν συντρέχει λόγος να υποβάλλεται σε έκτακτο παρακλινικό έλεγχο.

2) γυναίκες με βεβαρημένο ιστορικό (group forties)

α) 30 ετών πρώτη μαστογραφία- ψηλάφηση- υπέρηχος αν κρίνεται αναγκαίο

β) 35-40 ετών μαστογραφία κάθε δύο έτη- ψηλάφηση- υπέρηχο αν κρίνεται αναγκαίο

γ) 40-50 ετών μαστογραφία κάθε χρόνο- ψηλάφηση- υπέρηχο αν κρίνεται αναγκαίο

δ) 50 και άνω μαστογραφία κάθε χρόνο- ψηλάφηση και υπέρηχο μαστών άμφω

Πρέπει δε να σημειωθεί ότι η ορθή ψηλάφηση του μαστού πραγματοποιείται κατά την 8η ως 14η ημέρα του κύκλου. 


Το σημαντικότερο όμως είναι η μηνιαία αυτοεξέταση από την ίδια τη γυναίκα, η οποία πρέπει να εκπαιδεύεται από το γιατρό της έτσι ώστε τις σωστές μέρες κάθε μήνα να αυτοεξετάζεται και να επισκέπτεται το γιατρό της αμέσως μόλις παρατηρεί κάτι που δεν το έχει δει στην προηγούμενη αυτοεξέτασή της.

Και κάτι τελευταίο: αν έχετε συγγενή – μαμά, γιαγιά, σύζυγο… ή και φίλη που υπόκειται σε θεραπεία ενάντια στον καρκίνο του μαστού, μην πείτε ποτέ μα ποτέ πόσο λυπάστε… Γιατί είναι λάθος να λυπάστε.

Μεταδώστε μόνο θετική ενέργεια. Γέλιο, να χαίρεστε την κάθε στιγμή και να αισιοδοξείτε… Μια μεγάλη, τρυφερή αγκαλιά σε όσους παλεύουν με τον καρκίνο του μαστού. Θα τον νικήσουν με την αγάπη και την συμπαράστασή μας. Η ζωή είναι μπροστά τους και μπροστά μας και θα ζήσουμε μαζί ένα σωρό όμορφες στιγμές.

Για όλους τους ενδιαφερόμενους… ρίξτε μια ματιά σε αυτή τη σελίδα στο Facebook:
https://www.facebook.com/BreastCancerAwareness?fref=ts

Δεν υπάρχουν σχόλια: