Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

The Resistance - Muse (2009)


Γράφει η Xplorer


Pure hearts stumble in my hands, they crumble
Fragile and stripped to the core...I can't hurt you anymore
The sunshine trapped in our hearts....It could rise again
But I'm lost, crushed, cold and confused with no guiding light left inside...

Το 2009 οι Muse κυκλοφορούν το 5ο τους studio άλμπουμ. Ο Matthew Bellamy στην φωνή, την κιθάρα, τα πλήκτρα, τα synthesizers, το πιάνο και την παραγωγή, ο Christopher Wolstenholme στο μπάσο, τα φωνητικά και την παραγωγή και ο Dominic Howard στα drums, τα κρουστά, τα synthesizers και την παραγωγή έρχονται με 11 τραγούδια.


Τα τραγούδια που ξεχωρίζουν είναι το Resistance το οποίο είναι εμπνευσμένο και  έχει πολλές αναφορές απ’ το 1984 του George Orwell, ένα απ’ τα σπουδαιότερα και σημαντικότερα βιβλία που έχουν γραφτεί ποτέ. Ο στίχος του μας λέει ότι η μεγαλύτερη επανάσταση είναι η αγάπη. Ένα απ’ τα τραγούδια που ξεχώρισαν είναι το Uprising, το οποίο έγινε και η μεγάλη επιτυχία του άλμπουμ. Ακόμα ξεχωρίζουν τα Mk Ultra, Guiding Light, United States Of Eurasia / Collateral Damage και Undisclosed Desires. Ένα απ’ τα αγαπημένα μου είναι το I Belong To You / Mon Cœur S'ouvre à Ta Voix και φυσικά το μοναδικό Exogenesis, μια απ’ τις πιο όμορφες στιγμές του άλμπουμ επηρεασμένο από Chopin και Liszt μ’ ένα υπέροχο κλασικό πιάνο. Πραγματικά υπέροχο. Ο Christopher Wolstenholme δήλωσε για το κομμάτι:

“You can always just take the band away from that track and just have the orchestral bit and it would still be beautiful. I just think it's a stunning piece of music and we've never done something like that before, where you've got all these songs that are in different movements. The orchestra were the main bit of the song and the band was more of a backdrop. The strings were at the forefront. It's fucking astonishing.”

Let's start over again...Why can't we start it over again
Just let us start it over again And we'll be good
This time we'll get it, get it right...It's our last chance to forgive ourselves


Οι Muse επιστρέφουν αλλάζοντας λίγο τον ήχο τους. Φανερά επηρεασμένοι απ’ τους Queen φτιάχνουν έναν ήχο με κυρίως symphonic rock συνδυασμένη με electronica, Britpop, classical music ακόμα και κάποια στοιχεία heavy metal. Εξαιρετική παραγωγή και ενορχήστρωση. Πολύ όμορφα solo κιθάρας, εξαιρετικό πιάνο αλλά και έγχορδα.

I want to reconcile the violence in your heart
I want to recognise your beauty's not just a mask
I want to exorcise the demons from your past
I want to satisfy the undisclosed desires in your heart

Ο στίχος του είναι πολύ καλός. Ο Matthew Bellamy που έχει γράψει όλα τα κομμάτια έχει κάνει πραγματικά πολύ καλή δουλειά. Αν και τα περισσότερα είναι μεταφορές σου περνάει ακριβώς αυτό το μήνυμα που θέλει και δεν σου αφήνει περιθώριο για αμφιβολία. Απ’ την άλλη, ένα απ’ τα θετικά του άλμπουμ είναι η φωνή του. Αν και παίζει κιθάρα, πιάνο, γράφει τα κομμάτια (στίχο και μουσική), το δυνατό του “προσόν” είναι η φωνή του. Έχοντας τον Brian May και τον Freddie Mercury σαν είδωλα, παίρνει αρκετά στοιχεία απ’ αυτούς και προσπαθεί να κάνει ότι καλύτερο μπορεί.

They will not force us...They will stop degrading us
They will not control us...We will be victorious
So come on...


Το άλμπουμ έγινε πολλές φορές πλατινένιο σε πολλές χώρες παγκοσμίως πουλώντας πάνω από 4,500,000 αντίτυπα. Έφτασε την θέση 3 στο US Billboard 200, την πρώτη θέση σε πολλά charts παγκοσμίως ανάμεσα τους τα US Billboard Alternative Albums και UK Albums Chart. Το άλμπουμ κέρδισε το Grammy για το Best Rock Album το 2001 στα βραβεία Grammy.

How much pain has cracked your soul?
How much love would make you whole?
You're my guiding lightning strike
I can't find the words to say...They're overdue
I've traveled half the world to say....I belong to you


Εν κατακλείδι, οι φαν των Muse είναι διχασμένοι όσον αφορά το άλμπουμ. Κάποια λένε ότι είναι η καλύτερη δουλειά που έχουν κάνει μέχρι σήμερα και κάποιοι λένε πως είναι η χειρότερη. Σίγουρα δεν είναι και ούτε ποτέ βέβαια θα γίνουν Queen-μιας και πολλοί τους αντιπάθησαν για το ότι προσπάθησαν να πατήσουν στα “χωράφια” των Queen-όμως κάνουν μια αξιόλογη προσπάθεια. Το να συνδυάζεις Chopin με progressive rock για μένα ένα πολύ σπουδαίο δημιουργικό “πείραμα” και σίγουρα μπορεί να μην είναι το εμπορικό Black Holes and Revelations αλλά το The Resistance είναι η πιο σημαντική και σπουδαία δουλειά που έχουν κάνει.

Is our secret safe tonight and are we out of sight
Or will our world come tumbling down?
Will they find our hiding place....Is this our last embrace
Or will the walls start caving in?
If we live a life in fear, I'll wait a thousand years
Just to see you smile again...Kill your prayers for love and peace...
You'll wake the thought police...We can't hide the truth inside
Love is our resistance...
They'll keep us apart and they won't stop breaking us down
Hold me...Our lips must always be sealed
The night has reached its end..We can't pretend...
We must run...It's time to run...Take us away from here...
Protect us from further harm....Resistance

Δεν υπάρχουν σχόλια: