Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Underrated Movies


Γράφει ο Στέφανος Σαμ


"...Movies are like a form of therapy for me..."

Υπάρχουν πολλές υπέροχες ταινίες που πολλές φορές κανείς δεν τις παίρνει χαμπάρι. Είτε δεν προωθούνται όπως πρέπει, είτε δεν έχουν κάποιο δυνατό όνομα ώστε να ακουστούν παραπάνω, είτε αρκετές φορές δεν έχουν την δυναμική μια μεγάλης παραγωγής. Έτσι χάνουμε κάποια μικρά διαμαντάκια που σίγουρα αξίζουν την προσοχή μας...

Για 6 τέτοιες ταινίες θα σου μιλήσω σήμερα. 6 ταινίες από το 2010 μέχρι και σήμερα που οι περισσότερες πέρασαν απαρατήρητες. 6 ταινίες που όμως αξίζουν έστω μια προβολή. Σίγουρα υπάρχουν πολλές πολλές περισσότερες και στο μέλλον θα ξανά μαζέψω κάποιες ακόμα γιατί είναι πραγματικά κρίμα ταινίες που έχουν λόγω ύπαρξης να χάνονται λόγω κακής προώθησης...

1) 50/50 - Jonathan Levine (2011)


"...See, but... that's bullshit. That's what everyone has been telling me since the beginning. "Oh, you're gonna be okay," and "Oh, everything's fine," and like, it's not... It makes it worse... that no one will just come out and say it. Like, "hey man, you're gonna die..."

Ο Adam (Joseph Gordon-Levitt) θα έρθει αντιμέτωπος με πολύ άσχημα νέα, θα μάθει ότι πάσχει από καρκίνο. Έχοντας στο πλευρό του τον καλύτερο του φίλο Kyle (Seth Rogen) θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει την κατάστασή του. Σε αυτό θα το βοηθήσει και η ψυχολόγος του Katherine (Anna Kendrick).

Η ταινία είναι πραγματικά πολύ καλή κατά την γνώμη μου και δεν το περίμενα. Ειδικά με την συμμετοχή του Seth Rogen είχα τρομάξει αλλά με διέψευσε. Έχοντας μια πολύ αληθινή και ανθρώπινη ματιά μας παρουσιάζουν το θέμα του καρκίνου με μια διαφορετική όψη. Ισορροπώντας οριακά στην κωμωδία και στο δράμα χειρίζονται την κατάσταση άλλοτε με λεπτό τρόπο και άλλοτε πολύ χοντροκομμένα. Πάντα όμως με πολύ ωραίο αποτέλεσμα. Οι σκηνές ανάμεσα στον Gordon-Levitt και στην Anna Kendrick και η απίστευτη αμηχανία που βγάζουν πραγματικά μου άρεσαν πάρα πολύ...

"…You can't change your situation. The only thing that you can change is how you choose to deal with it…"


2) Seeking A Friend For The End Of The World - Lorene Scafaria (2012)


"…I wish we met each other a long time ago. When we were kids…"

Φτάνοντας το τέλος του κόσμου από έναν αστεροειδή ο  Dodge (Steve Carell) θα βρεθεί ξαφνικά μόνος του αφού θα τον παρατήσει η γυναίκα του. Έτσι θα αποφασίσει να ψάξει να βρει την πρώτη του αγάπη. Στην προσπάθεια του αυτή θα τον βοηθήσει μια γειτόνισσα του, η Penny (Keira Knightley). Μαζί θα ξεκινήσουν για ένα μεγάλο ταξίδι και θα περάσουν από διάφορα ευτράπελα.

Για κάποιο λόγο με το που είχα ακούσει τον τίτλο της ταινίας μου είχε κινήσει τον ενδιαφέρον. Σε αυτό συνέβαλε και το περίεργο πάντρεμα των δύο πρωταγωνιστών. Μου άρεσε πολύ η ατμόσφαιρα της ταινίας. Είχε μια πολύ παράξενη ομορφιά που με τράβηξε. Το όλο κλίμα της ταινίας μου θύμισε πολύ το Eternal Sunshine και είναι εμφανές ότι η Scafaria έχει επηρεαστεί από αυτό. Σίγουρα δεν φτάνει σε καμία περίπτωση την μαγεία του Eternal και ούτε είναι από τις καλύτερες που έχουν βγει. Έχει όμως και βγάζει πολύ συναίσθημα και δείχνει με πολύ όμορφο τρόπο το πόσο διαφορετικά αντιμετωπίζει ο καθένας ένα τέτοιο γεγονός.

"…I regret my entire life…"


3) The Whistleblower - Larysa Kondracki (2010)


"..We are peacekeepers who came to protect the innocent, but now prey upon them in the worst ways possible. We may be accused of thinking with our hearts instead of our heads, but we will have our humanity…”

Η Kathryn Bolkovac (Rachel Weisz) που είναι αστυνομικός στην προσπάθεια της να βγάλει κάποια παραπάνω χρήματα θα δεχτεί να μετατεθεί στην Βοσνία. Εκεί θα έρθει αντιμέτωπη με μια πολύ μπλεγμένη ιστορία σχετικά με την διακίνηση λευκής σαρκός(trafficking). Σε αυτήν την προσπάθεια θα έχει συμμάχους μόνο την Madeleine Rees (Vanessa Redgrave) και τον Peter Ward (David Strathairn).

Η ταινία μου άρεσε αρκετά αν και όχι η πιο εύκολη ταινία. Τα τελευταία χρόνια το trafficking έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Στην ταινία το βλέπουμε μέσα από την Βοσνία αλλά δυστυχώς υπάρχει σε όλες τις χώρες(και στην Ελλάδα) και συνήθως ξεκινάει από τις πιο αναπτυγμένες. Η ταινία θα σε κάνει σίγουρα να στεναχωρηθείς για αυτά τα κορίτσια αλλά και να θυμώσεις απίστευτα με όλους αυτούς που ελέγχουν και διευθύνουν αυτήν την κατάσταση. Όσο περισσότερο την βλέπεις τόσο περισσότερο εκνευρίζεσαι και όταν θυμάσαι ότι είναι αληθινή ιστορία, ότι αυτά πραγματικά έχουν συμβεί και εξακολουθούν να συμβαίνουν σε πιάνει ένας απίστευτος κόμπος στο στομάχι. Σε αυτό συμβάλει και η πολύ σωστή (κατά την γνώμη μου) απόφαση της Larysa Kondracki να δείξει τα πράγματα όπως είναι, ωμά και ρεαλιστικά...

"...During your training you will see that peace is harder won than war. That every mornings hope is haunted by yesterday's nightmare..."


4) Take Shelter - Jeff Nichols (2011)


"…I've been having these dreams, and they always start with some sort of storm… "

Ο Curtis (Michael Shannon) αρχίζει να βλέπει κάτι περίεργους εφιάλτες. Αυτό θα τον οδηγήσει να πιστέψει ότι μια μεγάλη καταστροφή θα συμβεί. Έτσι αποφασίζει να χτίσει ένα καταφύγιο. Έχοντας όμως και κάποιες παραισθήσεις θα αρχίσει να αναρωτιέται μήπως κάτι δεν πάει καλά με το μυαλό του.

Όταν είχα πρωτοδεί το trailer μου είχε φανεί πολύ ενδιαφέρον το θέμα της ταινίας. Όταν την είδα όμως έγινε πολύ πιο ενδιαφέρουσα. Χειρίζεται ένα λεπτό θέμα, όπως είναι η σχιζοφρένεια με έναν πολύ ανθρώπινο τρόπο. Δημιουργεί έναν ασφυκτικό κόσμο που σε κάνει να νιώθεις και εσύ ότι δεν μπορείς να αναπνεύσεις όπως ο ήρωας της ταινίας. Συναισθήματα αληθινά και ένας κόσμος γεμάτος αγωνία...

"...Sleep well in your beds. 'Cause if this thing comes true, there ain't gonna be any more..."

 

5) Arbitrage - Nicholas Jarecki (2012)


"…When I was a kid, my favorite teacher was Mr. James. Mr. James said world events all revolve around five things. M - O - N - E - Y..."

Ο Robert Miller (Richard Gere) φαίνεται να τα έχει όλα, μια αγαπημένη οικογένεια, μια επιτυχημένη εταιρία, μια ωραία ζωή. Όμως τα πράγματα δεν είναι καθόλου όπως φαίνονται και μετά από ένα τροχαίο δυστύχημα όλα θα ανατραπούν. Όλα τα μυστικά του τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο θα έρθουν στην επιφάνεια και θα μαθευτούν πράγματα που έκρυβε καλά.

Η ταινία κατάφερε να με εντυπωσιάσει. Έχει αυτό το ωραίο θριλερίστικο κλίμα και καταφέρνει και το ισορροπεί με ένα πολύ ωραία γραμμένο δράμα και σε βάζει αμέσως στον κόσμο της. Ο Jarecki έχει καταφέρει να φτιάξει μια πολύ δεμένη ταινία και να βγάλει ένα πάρα πολύ εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Αυτός που σίγουρα ξεχωρίζει από την ταινία είναι ο Richard Gere που κάνει μια από τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας του και είναι πραγματικά εξαιρετικός. Πολύ θετική εντύπωση μου έκανε και το τέλος της ταινίας που κατάφερε να αποφύγει τα γνωστά κλισέ...

"…You're not my partner, you work for me! Everybody works for me!"


6) Mud - Jeff Nichols (2012)


"…So you get your heart broke? Don't walk around with a shit look on your face. Get back in there..."

Όταν ο δεκατετράχρονος Ellis (Tye Sheridan) και ο φίλος του Neckbone (Jacob Lofland) αποφασίσουν να πάνε μια βόλτα για να δουν μια βάρκα που έχει στερεωθεί σε ένα δέντρο θα πέσουν πάνω σε έναν παράξενο τύπο, τον Mud (Matthew McConaughey). Ο Mud θα τους ζητήσει να τον βοηθήσουν να φτιάξει την βάρκα του αλλά και να ξαναβρεθεί με την κοπέλα του. Όμως ο Mud δεν τους τα έχει πει όλα και τότε τα προβλήματα θα αρχίσουν.

Η ταινία, παρόλο που δεν φτάνει το επίπεδο του Take Shelter, με εντυπωσίασε και μπορώ να σου πω με βεβαιότητα ότι θα δούμε πολλά σπουδαία πράγματα από τον Nichols στο μέλλον. Κάτι το πολύ όμορφα γραμμένο σενάριο της, κάτι η εξαιρετική σκηνοθεσία, κάτι οι ωραίες ερμηνείες η ταινία καταφέρνει και ξεχωρίζει. Σαν βγαλμένη από τον ιδιαίτερο κόσμο του Stand By Me η ταινία έχει αυτό το κλασσικό κλίμα των ταινιών ενηλικίωσης που βρίσκουν πάντα τρόπο να σε καθηλώσουν...

"…This river brings a lot of trash down, you gotta know what’s worth keeping and what’s worth letting go…"

Δεν υπάρχουν σχόλια: