Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

«Αρκετά πια με την Αντέλα» στον Πολυχώρο Vault


Γράφει η Μιρέλα Σταυρινού


Μέχρι την Μεγάλη Τρίτη, προλαβαίνετε να δείτε μια εξαιρετική παράσταση που ανεβαίνει στο θέατρο Vault.

-Εσύ τί φοβάσαι;
-Τί να φοβάμαι εγώ; Όλα όσα φοβόμουν έχουν ήδη συμβεί.
Το μόνο που τρέμω είναι η σιωπή...

Το "Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα", 30 χρόνια μετά, αποκαλύπτει τα οδυνηρά του μυστικά...

Υπάρχει ένα νοητό νήμα – ένα κόκκινο, αιμάτινο νήμα - που συνδέει τη «Γέρμα» που ανέβηκε το χειμώνα, την αριστουργηματική «Πνιγμονή» που παρουσιάζεται ακόμα στο Vault και το «Αρκετά πια με την Αντέλα».

Είναι η κεντρική ιστορία του «Σπιτιού της Μπερνάρντα Άλμπα», μια υπόθεση που πονά και ματώνει τις ψυχές που ακόμα είναι εν ζωή, 30 χρόνια μετά…

Η εξαίρετη σκηνοθέτιδα Λίλλυ Μελλεμέ που στο ίδιο θέατρο σκηνοθέτησε φέτος τη «Γέρμα» του Λόρκα, συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της.
Η ανατριχιαστικά δυναμική και σπαρακτική Αθηνά Τσιλύρα ενσαρκώνει τη Μαρτύριο, τη μεγάλη αδελφή που περιφέρεται ακόμα στο σπίτι σαν ζωντανή-νεκρή, 30 χρόνια μετά την τραγική αυτοκτονία της αδερφής της Αντέλας…
Την Αντέλα σκότωσε ο απεγνωσμένος έρωτας. Τη Μαρτύριο σκότωνε και σκοτώνει η σιωπή. Αργά, ατέρμονα, βασανιστικά.


Ζώντας σε ένα σπίτι γεμάτο «φαντάσματα», διηγείται τα μυστικά και ψέματα του παρελθόντος, το σαράκι που κατατρώει την ύπαρξή της τόσα χρόνια… Το πάθος που έφερε τις ψυχές των αδερφών στα άκρα… Το οδυνηρό τέλος ενός έρωτα… και μιας ζωής…

Η εδώ σκηνοθεσία, καθώς και το κείμενο μού θύμισαν Φασμπίντερ στα καλύτερά του. Σώματα που πονάνε, ψυχές που ουρλιάζουν από πάθος και οδύνη… Ο «πυρήνας» των χαρακτήρων τόσο ευάλωτος, τόσο τρωτός, τόσο να άγεται από τα πάθη και τη Μοίρα…

Κάθε φορά που πάω στο Vault να παρακολουθήσω μια παράσταση, ξέρω πια ότι θα φύγω πιο γεμάτη.
Με ένα αίσθημα κάθαρσης.
Είναι τόσο ελπιδοφόρο να βλέπεις ότι – σε πείσμα των καιρών – υπάρχουν ακόμα τέτοιοι χώροι πολιτισμού - μοντέρνοι, φιλόξενοι και ποιοτικοί, που αποτελούν όαση στην καθημερινότητά μας.

Ρίξτε μια ματιά στο τρέιλερ, με την ατμοσφαιρική μουσική του Μάνου Αντωνιάδη:


«Η απροσδόκητη εισβολή μιας νεαρής κοπέλας στο σκοτεινό σπίτι των Άλμπα, το οποίο έχει πλέον αποκτήσει μυθικές διαστάσεις για τους κατοίκους της κλειστής κοινωνίας, γίνεται η αφορμή να ανοίξει το επτασφράγιστο κουτί της Πανδώρας…» σημειώνουν οι συντελεστές της παράστασης.

Η Μαρτύριο αποφασίζει επιτέλους να μιλήσει, να ανασυνθέσει όλο το ψηφιδωτό των τραγικών γεγονότων, αναζητώντας τη δική της κάθαρση. 


Τον ρόλο ερμηνεύει η Αθηνά Τσιλύρα ενώ συμπρωταγωνιστούν επίσης η Νίκη Αναστασίου (Πόνθια) και Σεβίνα Μαραγκού (Αγκούστιας).
Κείμενο: Δημήτρης Καρατζιάς.
Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ.
Βοηθός σκηνοθέτη: Σεβίνα Μαραγκού.
 Πρωτότυπη Μουσική σύνθεση: Μάνος Αντωνιάδης.
Σκηνικά: Αριάδνη Βοζάνη.
Κοστούμια: Miltos Couture.
Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας.
Βίντεο παράστασης: Νίκος Λιβαθινός.

Μεγάλη Δευτέρα και Μεγάλη Τρίτη στις 9 το βράδυ, στον Πολυχώρο Vault (Μελενίκου 26, Βοτανικός)
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 213 0356472

Δεν υπάρχουν σχόλια: