Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Let England Shake - PJ Harvey (2011)


Γράφει η Xplorer


Walker's in the mist...Rising over no man's land
In the battered waste ground...Hear the guns firing

Το 2011 η αγγλίδα PJ Harvey κυκλοφορεί το 8ο studio άλμπουμ της. Η PJ Harvey επιστρέφει μετά από 4 χρόνια και κλέβει τις εντυπώσεις.


Τα τραγούδια έχουν όλα κάτι να προσέξεις. Το υπέροχο  On Battleship Hill, το All And Everyone με μια πολύ όμορφη μελωδία, το England, το εξαιρετικό The Colour Of The Earth με τον Mick Harvey, το Hanging In The Wire, το The Last Living Rose και το Let England Shake. Απ’ τα πολύ αγαπημένα μου το πραγματικά εξαιρετικό In The Dark Places.

We got up early, washed our faces, walked the fields and put up crosses.
Passed through the damned mountains, went hellwards, and some of us returned,
and some of us did not.


Η PJ Harvey μπαίνει στην κόλαση του πολέμου και την κάνει μουσική. Εξαιρετική παραγωγή και ενορχήστρωση. Οι μελωδίες είναι πραγματικά σε πολύ ανεβασμένο επίπεδο. Αν και ο κεντρικός ήχος είναι η κιθάρα βουτηγμένη στο echo σαν να ακούγεται απ’ το βάθος και ένα υπέροχο ηλεκτρικό πιάνο, η PJ Harvey χρησιμοποιεί πολλά μουσικά όργανα. Τρομπόνι, ξυλόφωνο, σαξόφωνο, zither (το δικό μας σαντούρι), βιολί ακόμα και όργανο όλα συμβάλουν και δίνουν το κάτι παραπάνω.

When you rolled a smoke or told a joke,
it was in the laughter and drinking water
it approached the beach as strings of cutters, dropped into the sea and lay around us.

Ο στίχος είναι άψογος. Η PJ Harvey γράφει για τον πόλεμο και έχει υπέροχη πένα. Με ερεθίσματα από την γραφή του Harold Pinter και του T.S. Eliot γράφει για την βία, το σκοτάδι, την απώλεια και την παραίτηση. Η φωνή της είναι πολύ καλή. Έχει τις δραματικές στιγμές, κάποιες φορές νομίζεις ότι ακούς ένα αγόρι soprano-στο τραγούδι On Battleship Hill-όμως πάντα καταφέρνει να πιάσει τον παλμό του κάθε κομματιού.

I thought I heard Louis' voice...Calling for his mother, then me...But I couldn't get to him
He's still up on that hill...20 years on that hill...Nothing more than a pile of bones
But I think of him still...If I was asked I'd tell...The colour of the earth that day
It was dull and browny red....The colour of blood, I'd say


Το άλμπουμ εκθειάστηκε απ’ όλους του κριτικούς μουσικής. Κέρδισε τον τίτλο Album of the Year για το 2011 από 16 εκδιδόμενα περιοδικά, τον Σεπτέμβριο του 2011 κέρδισε το βραβείο Mercury Prize και τον Νοέμβριου του ίδιου χρόνου το Uncut Music Award.

Let me watch night fall on the river, the moon rise up and turn to silver,
the sky move, the ocean shimmer, the hedge shake, the last living rose quiver. 


Εν κατακλείδι, η PJ Harvey φτιάχνει ένα εξαιρετικό άλμπουμ και παίρνει εξαιρετικές κριτικές ακόμα κι αν αυτό δεν μεταφράζεται σε πωλήσεις. Το άλμπουμ διαπραγματεύεται ένα απ’ τα πιο δύσκολα θέματα, τον πόλεμο κι είναι πραγματικά ένα γνήσιο κομμάτι τέχνης.

On Battleship Hill I hear the wind, Say "Cruel nature has won again.”

Δεν υπάρχουν σχόλια: