Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Hitchcock - Sacha Gervasi (2012)


Γράφει η Μιρέλα Σταυρινού


Behind every psycho is a great woman


Behind every psycho is a great woman είναι ένα από τα σλόγκαν προβολής και διαφήμισης αυτής της γλυκιάς ταινίας. Εύστοχο, εφόσον το στόρυ επικεντρώνει στη σχέση του «Χιτς» όπως τον αποκαλούσαν οι δικοί του άνθρωποι με τη σύζυγό του Άλμα Ρέβιλ η οποία αποτέλεσε τον φύλακα-άγγελό του σε ζωή και δουλειά για 54 ολόκληρα χρόνια – από τον γάμο τους το 1926 μέχρι το τέλος… Σχέση με τα καβγαδάκια, τις ζήλειες και τα ups and downs της, αλλά αυτά δεν έχουν άλλωστε όλες οι σχέσεις ζωής;

Η ταινία όμως δεν είναι η βιογραφία του Χίτσκοκ. Και καλύτερα. Πολύ καλύτερα για μένα. Δεν μου αρέσουν οι βιογραφίες διασήμων προσωπικοτήτων που θαυμάζω – κινδυνεύω να τους απομυθοποιήσω στο μυαλό μου. Ο Χίτσκοκ του σκηνοθέτη Sacha Gervasi ενσαρκώνεται από τον υπέροχο Άντονι Χόπκινς (παχουλούλης και με αρκετά πετυχημένο μακιγιάζ) και δεν αρχίζει από την γέννησή του, αλλά ακριβώς μετά την επιτυχία της ταινίας του «Στη Σκιά των Τεσσάρων Γιγάντων».

Έτος: 1960. Συναντάμε λοιπόν τον Χιτς ήδη επιτυχημένο, στην πανέμορφη βίλα του με πισίνα όπου μένει με την Άλμα του (Έλεν Μίρεν), αλλά όχι αναπαυμένο στις δάφνες του. Ήδη αναζητά το επόμενο σενάριο που θα κάνει το μεγάλο «μπαμ».

Και… κόντρα στις προτροπές και συμβουλές των συνεργατών του, επιμένει να πάρει το ρίσκο και να σκηνοθετήσει το γνωστό σε όλους μας «Psycho», βασισμένο σε ένα βιβλίο.
Κάτι ήξερε. Γιατί η ταινία αυτή αποτέλεσε – μαζί με τον «Δεσμώτη του Ιλίγγου» - την μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας του. Μια ανέλπιστη επιτυχία για την οποία ο Χίτσκοκ και η Άλμα ρίσκαραν και θυσίασαν πολλά. Αλλά αυτά θα τα δείτε επί της οθόνης.


Η ταινία είναι γεμάτη από σινεφίλ αναφορές, για όσους από εμάς όχι μόνο έχουμε δει και λατρέψει τις ταινίες του, αλλά έχουμε παρακολουθήσει και ντοκιμαντέρ με τα “making of” και συνεντεύξεις του ίδιου και συνεργατών του. Έχουμε διαβάσει βιβλία που αναλύουν τον τρόπο δουλειάς και την περιβόητη «ψύχωσή» του – εμμονή με τις ξανθές και ψυχρές γυναίκες, τους μυστηριώδης και διαστροφικούς φόνους που πηγάζουν από βαθιά ψυχικά τραύματα.
Ευλογημένες και δημιουργικές ψυχώσεις που παρουσιάζονται και στην ταινία του Sacha Gervasi, με ομολογουμένως έξυπνα σεναριακά και σκηνοθετικά ευρήματα.

Δείτε από το πώς γυρίστηκε η περίφημη σκηνή του ντους μέχρι τα 40 κύματα που πέρασε η τελική κόπια εξαιτίας της λογοκρισίας (ας μην ξεχνάμε ότι το «Ψυχώ» αρχίζει με μια ερωτική σκηνή σεμνή για τα σημερινά δεδομένα αλλά προκλητική για την τότε Αμερικανική κοινωνία).

Γέλιο προκαλεί η τάση του Χίτσκοκ να «ορκίζει» τους συντελεστές των ταινιών του πριν την έναρξη των γυρισμάτων ότι δεν θα ομολογήσουν σε κανέναν και για τίποτα στον κόσμο την εξέλιξη και το τέλος της ιστορίας…
Και όλα αυτά τα έκανε αφήνοντας παράλληλα να διαρρεύσουν ένα σωρό φήμες ότι η εκάστοτε ταινία του είναι γεμάτη μυστήριο, φόνους, ψυχρές και αινιγματικές ξανθές, αλλά και… σεξ! Τι πιο θελκτικό για τον μέσο θεατή;;

Δείτε την ταινία και μπείτε για περίπου εκατό λεπτά στο μυαλό αυτής της μεγάλης κινηματογραφικής ιδιοφυίας, καθώς και τη σχέση με τη γυναίκα της ζωής του, τους συνεργάτες του και την ίδια του την «ψύχωση».

Το cast:
Χίτσκοκ: Άντονι Χόπκινς
Άλμα: Έλεν Μίρεν
Τζάνετ Λη: Σκάρλετ Γιόχανσον
Βέρα Μάιλς: Τζέσικα Μπίελ
Άντονι Πέρκινς: Τζέιμς Νταρσί
Γουίτφιλντ Κουκ: Ντάνι Χιούστον
Πέγκυ Ρόμπερτσον: Τόνι Κολέτ


Τα… κουτσομπολιά:

-       Τα γυρίσματα της ταινίας ολοκληρώθηκαν σε 36 μόνο ημέρες.

-       Για τους ρόλους των… Ηitchcock blonde Τζάνετ Λη και Βέρα Μάιλς, πριν δοθούν στις Σκάρλετ Γιόχανσον και Τζέσικα Μπίελ, υποψήφιες ήταν οι: Ρις Γουίδερσπουν, Γκουίνεθ Πάλτροου και Κλόι Σεβινί.

-       Ο Άντονι Χόπκινς είχε στην πραγματικότητα συναντήσει τον Άλφρεντ Χίτσκοκ στα νιάτα του. Ο Χόπκινς συνοδευόταν τότε από τον ατζέντη του που τον σύστησε στον Χίτσκοκ μέσα σε ένα εστιατόριο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: