Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Four the Record - Miranda Lambert 2011


Γράφει η Xplorer


Another lonely night
With that same old whiskey morning...

Το 2011 η Miranda Lambert βγάζει το 4ο studio άλμπουμ της. Η 29χρονη τραγουδίστρια της country αποφασίζει να «πειραματιστεί» λίγο με την μουσική και εκτός, βέβαια, απ’ την country δοκιμάζει κ άλλα είδη.

15 τραγούδια στην deluxe edition να λένε μια ιστορία.  Τα τραγούδια που ξεχώρισα ήταν το Look at Miss Ohio που θεωρείται ως το πιο καλογραμμένο με μια πολύ όμορφη ακουστική κιθάρα και παλαμάκια. Το Baggage Claim, το Mama's Broken Heart, το Fine Tune μ’ ένα τελείως διαφορετικό ήχο απ’ ότι έχουμε συνηθίσει την Miranda Lambert έχοντας μια πιο ηλεκτρική μελωδία και με μια «πειραγμένη» φωνή. Το Same Old You που έρχεται στην κάπως πιο «παραδοσιακή» country και το πολύ ωραίο ντουέτο με τον Blake,  Better In The Long Run. Το δικό μου, προσωπικό απίστευτα αγαπημένο και ο βασικός λόγος που γράφω γι’ αυτό το cd είναι το Over You. Ένα τραγούδι που το έχει γράψει παρέα με τον άντρα της Blake Shelton. Πρόκειται για μια ιστορία του ίδιου του Blake, όταν στα 14 του έχασε τον μεγαλύτερο αδελφό του από τροχαίο. Ο ίδιος είχε δηλώσει πως δεν μπορούσε να το ηχογραφήσει. Το τραγούδι παρόλο που πήρε αρκετές κακές κριτικές λόγω της απλότητας-ίσως και του λίγο παράδοξου-στίχου του, για μένα είναι αυτό ακριβώς που το κάνει τόσο μαγικό. Γιατί καμιά φορά τα πιο μεγάλα συναισθήματα χρειάζονται τα πιο απλά λόγια. Απλά μαγικό.

Living alone here in this place...I think of you, and I’m not afraid
Your favorite records make me feel better
Cause you sing along With every song
I know you didn’t mean to give them to me
But you went away...How dare you?
I miss you
They say I’ll be OK But I’m not going to ever get over you
It really sinks in, you know, when I see it in stone
Cause you went away, How dare you?
I miss you
They say I’ll be OK But I’m not going to ever get over you...


Το άλμπουμ αν και ήταν αρχικά να κυκλοφορήσει απ’ την Sony Music Nashville και τελικά κυκλοφόρησε απ’ την RCA Records Nashville λόγω του ότι ο συνεργάτης της Lambert Josh Thompson πήγε στην RCA, αυτό όμως δεν το επηρέασε καθόλου. Η παραγωγή του είναι άψογη. Η μουσική κυμαίνεται μεταξύ των blues, της ποπ και βέβαια της country. Από την «κλασική», «παραδοσιακή» country μέχρι και τις πιο μοντέρνες εκδοχές της. Υπάρχουν διαφορετικά στυλ και πολύ όμορφες μελωδίες. Ο ήχος κάποιες φορές είναι πιο «ωμός» και κάποιες φορές πιο πολύπλοκος.


Ο στίχος, σε αντίθεση με τα προηγούμενα άλμπουμ της, δεν αφηγείται μια ολοκληρωμένη ιστορία. Το κάθε τραγούδι είναι μια ιστορία. Η φωνή της, δεν είναι powerhouse αλλά είναι εξαιρετική. Γλυκιά όταν πρέπει, πιο aggressive όταν το απαιτεί το κομμάτι με ένα απίθανο «γρέζι».

Lie like the devil or just face the truth...

Το άλμπουμ ήρθε πρώτο στο US Billboard Top Country Albums και 3ο στο Billboard 200 και πούλησε 133,000 αντίτυπα μόνο την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του. Τον Απρίλιο του 2013 το άλμπουμ έφτασε τις 820,888 πωλήσεις αντιτύπων μόνο στην Αμερική.

My reputation follows me around
Just makes me want to give them more to talk about
Let’s go to town for a little while
I’ll be wearing nothing but a tattoo and a smile


Εν κατακλείδι, η Miranda Lambert ανήκει στους καλλιτέχνες που έχουν αποδείξει ότι είναι ικανοί να δημιουργήσουν τέχνη και μάλιστα απίθανη. Το Four the record είναι ένα πολύ καλό άλμπουμ. Σίγουρα κάτι παραπάνω από απλώς καλό. Μια δυνατή συλλογή τραγουδιών με διαφορετικά συναισθήματα το καθένα. Λίγοι country καλλιτέχνες θα έπαιρναν το ρίσκο και όχι μόνο της country να πειραματιστούν με είδη που δεν είναι του είδος τους αλλά η Miranda το έκανε και μάλιστα με εξαιρετική επιτυχία. Το άλμπουμ, για μένα, είναι ένα άκουσμα που σε μαγεύει και σε αιχμαλωτίζει.

Can’t get revenge and keep a spotless reputation
Sometimes revenge's just a choice you gotta make...

Δεν υπάρχουν σχόλια: