Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Sightseers - Ben Wheatley (Αγγλία, 2012)


Γράφει η Camera Obscura

                                                 
Murderer

Οι αγγλικές κωμωδίες είναι  οι αγαπημένες μου κωμωδίες. Και η ταινία που σου φέρνω είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες  ταινίες που είδα τον τελευταίο καιρό. Αν έπρεπε να την χαρακτηρίσω με μία λέξη, θα σου έλεγα “τρελή”. Είναι μια τρελή ταινία.

Ο Chris (Steve Oram) και η Tina (Alice Lowe) είναι μαζί μόλις λίγους μήνες και ετοιμάζονται να κάνουν ένα μακρινό ταξίδι. Ο Chris θέλει να δείξει στην Tina μέρη που αγαπάει.  Μόνο που κάποιες φορές το να φύγεις με τον σύντροφό σου για το άγνωστο, δεν είναι και η πιο σωστή απόφαση...

Η Tina περιμένει με ανυπομονησία αυτό το ταξίδι. Επιτέλους, θα ξεφύγει για λίγο από την καταπιεστική μητέρα της και θα ξεχάσει την απώλεια του αγαπημένου της σκύλου. Η Tina είναι πολύ ερωτευμένη με τον Chris, o οποίος δείχνει να είναι και αυτός πολύ ερωτευμένος. Η χημεία τους κάνει μπαμ από μακριά. Μόνο που ο Chris κάποιες στιγμές δείχνει πολύ σκοτεινός. Η Tina το βλέπει μα το προσπερνάει. Άλλωστε, τα πιο απίθανα σενάρια μπορούν να συμβούν στους άλλους μα όχι σ’εμάς. Και η ζωή έρχεται ν’ανατρέψει αυτή την σιγουριά. O Chris είναι μανιακός δολοφόνος!

                                          
Είμαι σχεδόν σίγουρη πως αυτό το φιλμ είναι ένα μικρό διαμάντι. Ο ταλαντούχος σκηνοθέτης της,  ο Ben Wheatley, έχει καταφέρει να δημιουργήσει μία πολύ ιδιόρρυθμη και δυνατή ιστορία αγάπης που ωστόσο είναι γεμάτη από σκοτεινά ένστικτα. Οι δύο γλυκύτατοι, με την πρώτη ματιά, χαρακτήρες καταλήγουν δύο άνθρωποι γεμάτοι από ψυχοτραυματικά κατάλοιπα. Και η σκοτεινή τους πλευρά διψάει για εκτόνωση.  Τσακωμοί, δολοφονίες και έρωτας. Αυτά θα βρεις στην ταινία. Και όλα αυτά ειπωμένα μέσα από την οπτική των δυο ηρώων. Η κάμερα μοιάζει ο εγκέφαλος αυτού του διδύμου. Λίγη σημασία έχει αν θα τους αγαπήσεις. Και ίσως αυτή η σκηνοθετική γραμμή να είναι το κλειδί-απάντηση στο γιατί δεν αντιπάθησα ούτε τον Chris, ούτε την Tina. Το μαύρο αγγλικό χιούμορ και η ειρωνεία βρίσκονται συνεχώς μπροστά σου για να σε κάνουν να γελάσεις δυνατά αλλά και να μείνεις με το στόμα ανοιχτό με όσα θα δεις να ξετυλίγονται στην περιπλάνηση του Chris και της Tina. Η αγγλική επαρχία δεν μπορούσε παρά να είναι το πιο κατάλληλο σκηνικό γι’αυτό το road trip και οι συγκεκριμένοι ηθοποιοί δεν μπορούσαν παρά να είναι οι ιδανικότεροι γι’αυτή την ιστορία.


Το Sightseers είναι μία υπέροχη μαύρη κωμωδία!

“The police announced today that they’re pursuing a ginger-faced man and an angry woman in connection with inquiries”

ΥΓ: Και μια συμβουλή. Δες την ταινία παρέα με όποιον θες αλλά όχι με το άλλο σου μισό...

2 σχόλια:

Mirela είπε...

E λοιπόν θα την δω! Και μάλιστα με το άλλο μου μισό. (με ιντριγκάρει η συμβουλή σου να μην τη δει κανείς με το ταίρι του).
:-D

Κωνσταντίνος 'Pilgrim' Τσώκος είπε...

'Έλα ρε καμεράτα!Θυμαμαι που μου ειπες γι'αυτη τωρα τελευταια!Θα το κατεβασω να το δω επειγόντως!