Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Top of the Lake - Jane Campion & Garth Davis (New Zealand, 2013)


Γράφει η Camera Obscura


20 χρόνια μετά, η Jane Campion συναντάει την Holly Hunter  για να ξετυλίξουν παρέα το κουβάρι μιας εξαφάνισης. Και μπορεί η Holly Hunter να μην έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη μίνι σειρά αλλά το θέμα της σειράς είναι αρκετό για να σε ταξιδέψει στη μακρινή Moke Lake της Νέας Ζηλανδίας, να σε βυθίσει στην σκοτεινή του πλοκή και να σου ταρακουνήσει για τα καλά την ησυχία σου.

Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από την εξαφάνιση της 12χρονης εγκύου Tui (Jacqueline Joe); Σε αυτό το ερώτημα θα προσπαθήσει ν'απαντήσει η ντεντέκτιβ Robin (Elizabeth Moss) με τη βοήθεια του αρχηγού της τοπικής αστυνομίας Al (David Wenham). Και κάπως έτσι ξεκινάει το παζλ αυτής της ιστορίας και σου λέω με σιγουριά πως θέλει γερό στομάχι για να φτάσεις μέχρι το τέλος.

Η Robin επιστρέφει στον τόπο της για να φροντίσει τη μητέρα της που πάσχει από καρκίνο. Ωστόσο η εξαφάνιση του μικρού κοριτσιού σύντομα θα την απομακρύνει από τη μητέρα της. Η Robin έχει λόγο να θέλει να βρει αυτό το κορίτσι και να ελπίζει πως είναι ακόμα ζωντανή. Ο λόγος είναι καλά θαμμένος μέσα της μα σύντομα θα βγει στην επιφάνεια για της θυμίσει το σκληρό παρελθόν της.


Παράλληλα με τον ερχομό της Robin, και ο ερχομός της GJ (Jane Campion), που κατασκηνώνει μαζί με άλλες γυναίκες σε μια έκταση γης που αγόρασε με σκοπό τον διαλογισμό. Και αυτό το κομμάτι της ιστορίας είναι ίσως η πιο χαμογελαστή πινελιά αυτού του καμβά. Μία γκουρού που νιώθει πως είναι νεκρή να κάνει ομαδικές ψυχαναλύσεις σε ένα τσούρμο γυναίκες που νιώθουν πληγωμένες και προδομένες. Θα το απολαύσεις!

Όμως, το γέλιο  δεν κρατάει για πολύ. Τα πλοκάμια αυτού του δράματος μοιάζουν αμέτρητα και ατελείωτα. Ποιος είναι τελικά ο ένοχος και πού είναι η μικρή Tui; Και ποιος είναι ο πατέρας του αγέννητου παιδιού; Οι πρώτες υποψίες πέφτουν στον πατέρα της Tui, τον Matt (Peter Mullan), ο φόβος και ο τρόμος του χωριού. Είναι τελικά ο Matt;

Το Top of the Lake που έγραψαν η Jane Campion και ο Gerard Lee είναι μια καλοδουλεμένη αστυνομική σειρά μυστηρίου. Δεν είναι που ψάχνεις με αγωνία να βρεις τον ένοχο, δεν είναι που ο ένοχος συνεχώς ξεφεύγει, είναι που κάτω από την επιφάνεια έχουν θαφτεί τρομακτικές αλήθειες, αλήθειες που θέλουν ν'ακουστούν μα οι κάτοικοι του χωριού έχουν κλειστά τ'αυτιά τους. 


Παιδικά τραύματα, διαλυμμένοι ψυχικά ενήλικες άνθρωποι, έρωτας, βία. Και στο φόντο ένας παράδεισος, ο παράδεισος στον οποίο κατοικεί η GJ. Αυτό είναι το Top of the Lake. Ένα πραγματικό σύγχρονο noir γυρισμένο από μια σπουδαία κατά τη γνώμη μου δημιουργό, την Jane Campion που ξέρει να διαχειρίζεται με εξαιρετικό τρόπο την κάμερά της. Στο τιμόνι της σκηνοθεσίας και ο Garth Davis. Πλάνα αργά, πλάνα μακρινά, πλάνα που ψάχνουν τις μικρές λεπτομέρειες, πλάνα που υποκλίνονται στο μυστήριο της φύσης και πλάνα δραματικά με την ουσιαστική σημασία αυτού του όρου. Η Jane Campion στήνει ένα αγωνιώδες κυνηγητό για να σε οδηγήσει σ'ένα τέλος-κάθαρση. Δίπλα της μια σπουδαία πρωταγωνίστρια, η Elizabeth Moss, που θα τη θυμάσαι από το Mad Men. Γίνεται ένα με τον χαρακτήρα της. Η παρουσία της στη σειρά είναι τόσο δυνατή που δεν μπορώ να φανταστώ αυτή την ιστορία χωρίς εκείνη.

Και κάπου εδώ λέω να την κάνω. Δεν θα σου πω τίποτα άλλο. Νομίζω πως πρέπει να ανακαλύψεις μόνος σου τα υπόλοιπα. Να δεις τους χαρακτήρες να ζωντανεύουν μπροστά σου και να ζήσεις αυτή την περιπέτεια σχεδόν "άοπλος".  

Καλή προβολή!


Info:

Η συνολική διάρκεια της σειράς είναι περίπου 6 ώρες. 6 ώρες γεμάτες με μυστήριο και αγωνία!

Η σειρά έκανε την πρεμιέρα της στο Sundance Film Festival και είναι η πρώτη τηλεοπτική σειρά που προβάλλεται εκεί.  Το ταξίδι συνεχίστηκε και στο Berlin Film Festival.

Η σειρά ήταν υποψήφια και στα βραβεία Emmy στην κατηγορία της μίνι σειράς/τηλεταινίας. (καλύτερη μίνι σειρά, σενάριο, σκηνοθεσία, α' γυναικείος ρόλος, β' ανδρικός ρόλος).

H Jane Campion αρχικά πρότεινε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην Anne Paquin, που ίσως δεν σου λέει τίποτα αλλά ήταν η μικρή πρωταγωνίστρια στην ταινία της Campion "The Piano". Ένας ρόλος που δεν θα ξεχάσω ποτέ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: