Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Mια Tρελή Τρελή Αλφαβήτα - Ράνια Μπουμπουρή


Γράφει η Μιρέλα Σταυρινού


«Αφιερώνεται σε όλα τα παιδιά, με την ευχή να ανακαλύψουν την ομορφιά της γλώσσας μας και να την αγαπήσουν τρελά!»

Ένα άλφα πονηρούλι
Κι ένα βήτα βιαστικό
Έχουν φίλο τους το γάμα και το δέλτα το μικρό
«Εεεε» το έψιλον φωνάζει αγκαλίτσα με το ζήτα
Μας ξέχασες εμάς και το ήτα και το θήτα.
Γιώτα, κάπα, λάμδα, μι, παίζουν λίγο παραπέρα
Νι, ξι, όμικρον και πι – μήλα, μπάλα και φλογέρα.
Ρο και σίγμα είν’ αντάμα
Ταυ και ύψιλον πιο κει
Φι, χι, ψι στην αμμουδιά
Με το ωμέγα τους μαζί…»

Όταν πριν λίγες μέρες η μητέρα μου παρακολούθησε την παρουσίαση του εν λόγω βιβλίου στην εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη, με έπιασε και μου είπε «Κοίτα, αυτό το βιβλίο πρέπει οπωσδήποτε να το πάρετε στη μικρή! Φαίνεται υπέροχο και η κοπέλα που το έχει γράψει είναι απίστευτα γλυκιά…»

Τότε κι εγώ της είπα ότι τη Ράνια την ξέρουμε και εγώ και η αδερφή μου και ότι είναι όντως μια υπέροχη μανούλα και πολύ αξιόλογη συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Η ανιψούλα μου κάθε βράδυ κοιμάται «διαβάζοντας» το «Γιογιό με τη γιαγιά» της Ράνιας. Φυσικά δεν το διαβάζει ακριβώς, αφού είναι μόνο 4 ετών, αλλά κοιτά τις εικόνες και θυμάται την ιστορία που τόσες φορές της έχουμε εμείς διαβάσει.

Αυτή τη φορά η Ράνια καταπιάνεται με ένα θέμα που «πονάει» χιλιάδες γονείς και παιδάκια που μόλις ξεκίνησαν την πρώτη δημοτικού – την αλφαβήτα. Μην το γελάτε καθόλου, το να μάθει κανείς μέσω μιας γλυκιάς ιστορίας, ποιημάτων και τραγουδιών είναι το παν για τη σωστή ψυχολογία των παιδιών. Γιατί αν ξεκινήσουν θεωρώντας τη μελέτη αγγαρεία, τότε η ζημιά έχει ήδη γίνει…

Γιορτινές μέρες λοιπόν, που έχουν νόημα μόνο όταν βλέπουμε αθώα παιδικά ματάκια να λάμπουν από χαρά. Δωρίστε το στα παιδάκια – ανιψάκια – βαφτιστηράκια σας ή – αν δεν έχετε τίποτα από αυτά – σε οποιοδήποτε παιδάκι θα θέλατε να δείτε να χαμογελά. Ιδανικό για τα μικρά που πηγαίνουν νήπιο ή πρώτη δημοτικού.

Η πρώτη έκδοση του βιβλίου (3.000 αντίτυπα) έχει ήδη εξαντληθεί και αναμένεται ανάλογα επιτυχημένη συνέχεια.


Διαβάστε αναλυτικά λίγα λογάκια:

Ένα άλφα που όλο κάπου πάει και τρυπώνει, ένα βήτα που βιάζεται να πάει βόλτα, ένα γάμα που διαρκώς η κοιλιά του γουργουρίζει… Μα τι αλλιώτικη, τι αστεία που είναι αυτή η Αλφαβήτα!

Η βραβευμένη αυτή συλλογή περιέχει 25 σπιρτόζικα ποιήματα: κάθε ποίημα και μια διαφορετική, πρωτότυπη ιστορία για κάθε γράμμα της Αλφαβήτας. Και, στο τέλος, ένα ποίημα για όλα τα γράμματα μαζί, που ξέρουν να περνούν ωραία και κάνουν την καλύτερη παρέα!

Δώρο το CD με τα 25 αντίστοιχα τραγούδια σε μουσική του Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλου. Ερμηνεύουν κατά αλφαβητική σειρά οι: Σαβίνα Γιαννάτου, Σπύρος Γραμμένος, Φοίβος Δεληβοριάς, Δώρος Δημοσθένους, Νίκος Ζιώγαλας, Γιάννης Ζουγανέλης, Βασιλική Καρακώστα, Νικήτας Κλιντ, Μάρκος Κούμαρης, Χρήστος Λούλης, Πάνος Μουζουράκης, Μάκης Παπαδημητρίου, Διονύσης Σαββόπουλος, Σπύρος Σακκάς, Δημήτρης Σταρόβας, Μπάμπης Στόκας, Βικτωρία Ταγκούλη, Τζώρτζια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: