Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Γέρμα - θέατρο Vault (σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ)


Γράφει η Μιρέλα Σταυρινού


Η Γέρμα είναι μια γυναίκα που μιλά και τραγουδά σε ένα παιδί που δεν έχει καν ακόμα συλληφθεί. Ένα παιδί που δεν υπάρχει. Το δικό της παιδί.

ΤΟ ΕΡΓΟ

Το αιώνιο δράμα πολλών γυναικών είναι και το δράμα του κεντρικού χαρακτήρα του θεατρικού, καθώς η Γέρμα ζει σε τόπο και χρόνο όπου ο ρόλος της γυναίκας είναι να τεκνοποιεί και να κλείνεται στο σπίτι να μεγαλώνει τα παιδιά της. Στερεότυπο που – αν το καλοσκεφτεί κανείς – δεν έχει αλλάξει και άρδην, ακόμα και στις μέρες μας.
Πολλές είναι οι γυναίκες που νιώθουν ότι «ολοκληρώνονται» μόνο μέσω ενός παιδιού, εξίσου πολλές είναι και εκείνες που ζουν στιγματισμένες από τον κοινωνικό τους περίγυρο, λόγω του ότι δεν απέκτησαν απόγονο.

Το έργο του Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα, του οποίου ο τίτλος σημαίνει «στείρα γη», γράφτηκε το 1934 και πρωτοανέβηκε την ίδια χρονιά. Ο ίδιος ο συγγραφέας το χαρακτήρισε ως «τραγικό ποίημα».

Η ερωτική απόλαυση και η αναζήτηση της ηδονής, η κοινωνική υποκρισία, η αμφισβήτηση του Θείου, το τίμημα της δημόσιας εικόνας, ο ρατσισμός απέναντι στο «διαφορετικό», ο φασισμός της καθημερινότητας εντός και εκτός του οίκου…
80 χρόνια μετά, στην Ελλάδα του 2013, 10 νέοι ηθοποιοί αναζητούν μέσα στο κλασικό κείμενο το διαχρονικό εκείνο στοιχείο που φωλιάζει στον πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης…

Η «Γέρμα» του ανεβαίνει φέτος στο Vault αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας που, κόντρα στις κοινωνικές νόρμες, αμφισβητεί και εντέλει πράττει.

Η σκηνοθεσία της έμπειρης Λίλλυς Μελεμέ που εκμεταλλεύεται στο έπακρο τον μικρό σκηνικό χώρο αλλά και το πλήθος των χαρακτήρων που ειδάλλως θα μπορούσαν να κουράσουν τον θεατή, παντρεύεται άριστα με τα άχρονα κοστούμια, τη μοντέρνα αλλά και τόσο κλασική συνάμα μουσική, δημιουργώντας ένα εξαίσιο αποτέλεσμα.

Άλλο ένα εξαιρετικό έργο, λοιπόν, στο θέατρο Vault, στο οποίο μέχρι στιγμής έχω δει μόνο έργα πολύ καλά ή άριστα. 


Διαβάστε λίγες λεπτομέρειες:

Γέρμα: Γυναίκα άγονη, γυναίκα έρημη, γυναίκα σε αναμονή. Ο Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα χαράζει μια αιμάτινη πορεία που αποθεώνει την μητρότητα ως ύψιστη μορφή δημιουργίας και οδηγεί από το φως της γέννας στο σκοτάδι της ματαίωσης, από τη Γυναίκα-Δημιουργό στη Γυναίκα-Αυτουργό.

Από 24 Νοεμβρίου και για 15 μόνο παραστάσεις.

Μια σύγχρονη, πολυφωνική, και ανατρεπτική εκδοχή της κλασσικής τραγωδίας του Λόρκα, που αποθεώνει την μητρότητα ως υπέρτατη μορφή δημιουργίας και ελευθερίας, και αντικατοπτρίζει το βαθύ υπαρξιακό κενό που κρύβεται πίσω από τις ασφυκτικά χαμογελαστές οικογενειακές φωτογραφίες. Ο πόθος για το παιδί που δεν έρχεται, μετατρέπεται σε εμμονή. Μια εμμονή ηλεκτρισμένη και ολοκληρωτική, που φλογίζει το άνυδρο γυναικείο σώμα, και το μεταμορφώνει σταδιακά από τοπίο ζωής σε τοπίο θανάτου.

Με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Θερβάντες

Από Κυριακή 24 Νοεμβρίου
Κάθε Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη
Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ
Σκηνικά/Κοστούμια: Αριάδνη Βοζάνη
Μουσική :Μαρουσώ Βαϊούλη, Ειρήνη Κουμπαρούλη, Νάντια Πυθαρά
Μουσική επιμέλεια - διδασκαλία: Γιώργος Νικητόπουλος
Επιμέλεια κίνησης : Πάρης Μαντόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη : Δέσποινα Μωυσιάδου
Φωτισμοί : Βαγγέλης Μούντριχας
Φωτογραφίες : Νίκος Λιβαθινός
Σχεδιασμός αφίσας-προγράμματος: Ειρήνη Κουμπαρούλη
Video teaser: Δέσποινα Μωυσιάδου
http://www.youtube.com/watch?v=3ODruS6OnDU
Παραγωγή: Καλλιτεχνικές Επιχειρήσεις “BackUp”

ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ (αλφαβητικά):

Μαρουσώ Βαϊούλη, Μάγδα Κόρπη, Σεβίνα Μαραγκού, Σωτήρης Μεντζέλος, Δήμητρα Μπαλή, Νάντια Πυθαρά, Σάββας Σωτηρόπουλος, Μαρίνα Τσουμπρή.

Το ρόλο της Γέρμας ερμηνεύουν σε διπλή διανομή η Μυρτώ Γκόνη και η Ειρήνη Κουμπαρούλη.

Χορηγοί παράστασης:
Οίκος Νυφικών Αλεξία – Haute Couture
Sunspex lenses

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη στις 21:00..
Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

10€ (Γενική είσοδος)

Πολυχώρος VAULT
Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός
Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8’ περίπου με τα πόδια)
Τηλέφωνα: 213 0356472 / 6937249659
(για τηλεφωνικές κρατήσεις 11:00 – 14:00 και 17:00 -21:00)

Δεν υπάρχουν σχόλια: