Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

TV By Xplorer


Γράφει η Xplorer


Television! Teacher, mother, secret lover. 
Homer Simpson

Τελευταία έχω κολλήσει με το the Voice κ με αφορμή την τελευταία αναχώρηση, αντιλαμβάνομαι ότι άμα ήταν στην Ελλάδα αυτός που εκεί έφυγε σχετικά νωρίς, εδώ θα ήταν ο νικητής.

Every television show you go on is a choice.
Joan Rivers

Ας τα πάρω απ’ την αρχή. Το The Voice είναι ένα talent show που πάνε τραγουδιστές με καλή φωνή-και τονίζω το καλή-και στο τέλος βγαίνει ένας νικητής. Κάτι τύπου xfactor ή American Idol με την διαφορά ότι σ’ αυτό το show πραγματικά αυτοί που κρίνουν ακούνε κι όχι βλέπουν. Στις τελικές 5άδες και στις 5 σεζόν έχουν  περάσει άσχημοι, gay, χοντροί, εκκεντρικοί και σε καμία περίπτωση «όμορφοι» σύμφωνα με τα «ελληνικά» δεδομένα.
Τι εννοώ «ελληνικά» δεδομένα; Στην χώρα μας έχουμε ένα κάρο τέτοια show που αντί πραγματικά να ακούνε, βλέπουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ελληνικό idol που κριτές ο Καπετανίδης και ο Κωστόπουλος-δυο τύποι που προσωπικά σιχαίνομαι αλλά και οι μουσικές τους γνώσεις φαντάζομαι είναι ανύπαρκτες-το μόνο που είχαν να σχολιάσουν ήταν η εξωτερική εμφάνιση. Αλλά και στο ελληνικό xfactor, ο Μουρατιδής με την Γκαγκακη δεν πήγαιναν πίσω. Το βασικό τους πρόβλημα ήταν τα ρούχα, το μπαλέτο, η εμφάνιση κ σε καμιά περίπτωση η φωνή. Στην Αμερική-κ συγκεκριμένα στο voice, γιατί αυτό βλέπω-δεν έχουν κρίνει ποτέ μα ποτέ την εμφάνιση. Κάθε φορά που το βλέπω σκέφτομαι «Κουφοί είναι εδώ στην Ελλάδα?». Στο προχτεσινό επεισόδιο έφυγε ένας τύπου Robert Pattinson και σκεφτόμουν ότι πέρα απ’ τους κριτές στην Αμερική ακούνε και οι φαν...αυτοί που, τέλος πάντων, ψηφίζουν.


It's the menace that everyone loves to hate but can't seem to live without. 
Paddy Chayevsky

Ναι, είναι αλήθεια πως τα παρακολουθώ αυτά τα προγράμματα. Ξεκίνησα λόγω του Adam Levine αλλά η αλήθεια είναι ότι πραγματικά το απολαμβάνω. Το απολαμβάνω γιατί τελικά, την λατρεύω την Αμερικάνικη τηλεόραση. Από τις σειρές της που οι παραγωγές τους είναι επιπέδου κιν/φου, εννοείται σκάλες ανώτερες από ευρωπαϊκές παραγωγές κιν/φου-προσέξτε κιν/φου. Μέχρι τα talent show της και τα reality show της. Πραγματικά τα δουλεύει, ρίχνει λεφτά και οι άνθρωποι της όσο ψηλά κ αν είναι, είναι εξευτελιστικά ακομπλεξάριστοι και cool. 

I hate television. I hate it as much as peanuts. But I can't stop eating peanuts.
Orson Welles

Παράδειγμα οι κριτές του voice. Ονόματα όπως Christina Aguilera, Adam Levine, Usher, Cee Lo Green. Αλλά κ σε άλλα Show όπως το MasterChef, για παράδειγμα, που ο Gordon έχει πάρει 11 Michelin star, o Graham 3 Michelin star και ο τρίτος έχει εστιατόρια σε όλο τον κόσμο. Εκτιμάνε τους παίκτες τους, τους κάνουν δώρα και έχουν πάρει στα εστιατόρια τους πολλούς απ’ αυτούς. Οι δικοί μας έχουν ένα υφάκι λες κ δεν υπάρχουν άλλοι καλύτεροι. Στα talk show δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες που δίνουν συνέντευξη έχουν πραγματικά humor και όχι σαν τις κρυάδες τις δικές μας –βλ. εκπομπή Κωστόπουλου. Κ ακόμα και τα πιο trash shows-βλ. America’s next top model, που προσωπικά το βλέπω ανελλιπώς-έχουν απόλυτη επίγνωση του τι παράγουν και δεν προσπαθούν να το κάνουν κάτι παραπάνω απ’ ότι είναι.

Television provides the opportunity for an ongoing story - the opportunity to meld the cast and the characters and a world, and to spend more time there.
David Lynch


Ξέρω ότι ο περισσότερος κόσμος σνομπάρει την Αμερικάνικη τηλεόραση. Τύποι, δήθεν ποιοτικοί και ψαγμένοι. Κριτικοί που δεν έχουν κάνει τίποτα στη ζωή τους απ’ το να κρίνουν τους άλλους. Τύποι που δεν βλέπουν ποτέ τηλεόραση-πόσο μάλλον αμερικάνικη-που παρακολουθούν αποκλειστικά κ μόνο παραγωγές με άσχετους τύπους που παίρνουν μια κάμερα στο χέρι, τραβάνε δυο βουνά και ένα χωράφι κ νομίζουν πως κάνουν τέχνη. Είναι σαν κάτι «ποιοτικούς» ηθοποιούς που λένε ότι δεν θα έκαναν ποτέ τηλεόραση παρόλο που ποτέ κανείς δεν τους έχει κάνει πρόταση να παίξουν στην τηλεόραση ή κάτι ζωγράφους που ζωγραφίζουν δυο μουτζούρες κ νομίζουν ότι έχουν φτιάξει την Μόνα Λίζα. Όμως, αν μπορέσουν να ξεκαβαλίσουν το καλάμι τους και να αφήσουν λίγο την ζήλεια τους-γιατί στην τελική περί αυτού πρόκειται-στην άκρη, θα αντιληφθούν ότι η Αμερικάνικη τηλεόραση είναι άπειρα χρόνια μπροστά. Οι άνθρωποι που την δουλεύουν και την «τρέχουν», είναι άνθρωποι που την αγαπούν, δεν την υποτιμούν και δεν την σνομπάρουν λέγοντας πως είναι ένα φτηνό μέσο ή πρέπει να το κάνουν λόγω οικονομικών αποδοχών.

TV critics, who traditionally hate television and make their living writing about it, often didn't like what I did on the air.
Charles Kuralt


Εν κατακλείδι, όπως είπα και παραπάνω την λατρεύω την Αμερικάνικη τηλεόραση. Παρακολουθώ πολλές απ’ τις σειρές της αλλά πέρα απ’ τις σειρές παρακολουθώ και πολλά απ’ τα προγράμματα της αλλά και reality όπως ANTM και MasterChef κ ειλικρινά δεν ντρέπομαι καθόλου όταν λέω πως πραγματικά διασκεδάζω μ’ αυτά τα προγράμματα. Ναι, δεν είναι για να σε κάνουν να σκεφτείς, να προβληματιστείς και να αναλύεις με τις ώρες τι ήθελε να πει ο δημιουργός αλλά, προσωπικά, όταν κάθομαι το βράδυ στον καναπέ μου να χαλαρώσω το μόνο που πραγματικά θέλω είναι να δω κάτι να με διασκεδάσει. Δεν λέω ότι είναι σε όλα της άψογη και «καλή». Το αντίθετο, όμως, το γεγονός ότι οι άνθρωποι που την διαχειρίζονται ξέρουν και αναγνωρίζουν το τι πραγματικά είναι και δεν της δίνουν παραπάνω αξία, θεοποιώντας την...αυτό για μένα την κάνει να είναι χρόνια μπροστά απ’ την δική μας.

Because of how much movies cost, it's dangerous to be experimental on one film after the other. But we can experiment with television. We can do things that are fringe and bring ideas to the table that are offbeat and original.
Steven Spielberg

Δεν υπάρχουν σχόλια: