Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Her - Spike Jonze (USA, 2013)


Γράφει η Camera Obscura


Την επόμενη εβδομάδα βγαίνει στις αίθουσες μια ταινία που αξίζει την προσοχή σου.
Όχι τόσο γιατί είναι μια από τις ωραιότερες ταινίες που θα δεις τον φετινό χειμώνα στις κινηματογραφικές αίθουσες, όχι τόσο γιατί στον πρωταγωνιστικό ρόλο θα βρεις τον σπουδαίο ηθοποιό Joaquin Phoenix και πλάι του μια από τις καλύτερες ηθοποιούς της γενιάς της, την Scarlett Johansson, όχι τόσο γιατί ο σκηνοθέτης της ταινίας είναι ο Spike Jonze και αυτό από μόνο του είναι μεγάλο, αλλά περισσότερο γιατί η ιστορία αυτής της ταινίας είναι βγαλμένη από το παρόν για να σου μιλήσει για το μέλλον και να σου φωτίσει κάτι για τον κόσμο μας, έναν κόσμο που τρέχει με τρομακτικές ταχύτητες να τελειοποιήσει την τεχνολογία για να μπορούν οι άνθρωποι ν'απλοποιούν την καθημερινότητά τους ακόμη και στα πιο μικρά και απλά, μα έναν κόσμο επικίνδυνα άψυχο, γεμάτο με ανθρώπους-μηχανές που πια δεν έχουν ανάγκη την ανθρώπινη επαφή, την ανθρώπινη επικοινωνία.

Ο Theodore (Joaquin Phoenix) είναι ένας πολύ μοναχικός άνθρωπος που ζει στο Los Angeles και δουλεύει σε μια εταιρεία, γράφοντας προσωπικά γράμματα για άλλους ανθρώπους. Έχει χωρίσει με την γυναίκα του κι ας μην έχει βγει ακόμα το διαζύγιό τους και όλη του η καθημερινότητα είναι κατά έναν τρόπο βουτηγμένη στην τεχνολογία και ό,τι εκείνη μπορεί να του προσφέρει. Μια μέρα θα αγοράσει ένα νέο λειτουργικό σύστημα το οποίο ουσιαστικά θα τον φέρει σ'επικοινωνία μ'έναν ψηφιακό άνθρωπο που δεν μπορεί να δει γιατί φυσικά δεν υπάρχει αλλά μπορεί ν'ακούσει και να συνομιλεί μαζί του. Αυτή η φωνή ανήκει στη Samantha (Scarlett Johansson), μια πολύ ερωτική και ζεστή φωνή. Η Samantha είναι αστεία, είναι γλυκιά, είναι συναισθηματική και είναι πάντα εκεί για τον Theodore. Σύντομα η σχέση τους θα αρχίσει να αναπτύσσεται σ'ερωτική. Πια ο Theodore δεν μπορεί να ζήσει χωρίς εκείνη και η Samantha δεν μπορεί να ζήσει χωρίς εκείνον...


Ό,τι διάβασες είναι η ιστορία της νέας ταινίας του Spike Jonze. O τίτλος της απλός και συγχρόνως πολύπλοκος. Μυστήριος και ταυτόχρονα ξεκάθαρος. Her. Δικός της. Ο Theodore, λοιπόν, είναι ακριβώς αυτό. Η Samantha, όσο αστείο ή παράξενο κι αν σου ακούγεται, στο μυαλό του Theodore έχει αποκτήσει σάρκα και οστά. Και τον έχει κάνει να την ερωτευτεί, να την αγαπήσει. Είναι δικός της και θα είναι μέχρι την στιγμή που ο Theodore θα συνειδητοποιήσει πως αυτή η ελευθερία που ένιωθε πως βρίσκει κοντά της, μια ελευθερία που μετατρεπόταν σε φυλακή σε μια πραγματική ερωτική σχέση, στο γάμο του μα και σε κάθε του προσπάθεια να προσεγγίσει μια γυναίκα, είναι ένα ψέμα. Και το πρόβλημα ξαφνικά στέκει τεράστιο μπροστά του και δεν είναι άλλο από τον ίδιο του τον εαυτό. Ο Theodore έχει αποκοπεί από τους ανθρώπους και έχει αντικαταστήσει τις ανθρώπινες σχέσεις με την τεχνολογία.

Πριν βιαστείς να σκεφτείς πως σε αυτό το σκηνοθετημένο σκηνικό στη ζωή του Theodore δεν υπάρχει καμία αλήθεια για ν'αξίζει να βγει στο φως, θα σου έλεγα να το ξανασκεφτείς. Ο Spike Jonze δεν γυρίζει αυτή την ταινία για να τα βάλει με την τεχνολογία. Γυρίζει μια ταινία που προσπαθεί να ξεκλειδώσει τον κόσμο ενός μοναχικού ανθρώπου που έχει αρχίσει να χάνει την ταυτότητά του και που έχει στραφεί στην τεχνολογία για να ξανανιώσει ασφαλής. Όμως, ένας υπολογιστής, όσο τέλεια φτιαγμένο υποκατάστατο του ανθρώπου κι αν είναι, δεν θα καταφέρει ποτέ να τον φτάσει...


Δες την ταινία και άφησε τον εαυτό σου να χαθεί κυριολεκτικά στον λαβύρινθο αυτό. Και είμαι σίγουρη πως στο τέλος θα βρεις τον δρόμο σου. Όπως έκανε και ο Theodore σ'ένα τέλος ήσυχο μα υπέροχα ανθρώπινο.

ΥΓ Σου είπα πως είναι μια από τις ωραιότερες ταινίες που έχω δει τα τελευταία χρόνια;

Δεν υπάρχουν σχόλια: