Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Ray of Light - Madonna (1998)


Γράφει η Xplorer


I know there's someone out there...Waiting for me
There must be someone out there...There just has to be

Το 1998 η Madonna κυκλοφορεί το 7ο studio άλμπουμ της και γράφει ιστορία. Μετά από 4 χρόνια, την Evita και την γέννηση της κόρης της, η Madonna επιστρέφει με 14 τραγούδια στην deluxe edition που ακούγονται μέχρι και σήμερα.



Τα τραγούδια που ξεχωρίζουν είναι το Mer Girl, το Little star το οποίο έγραψε για την κόρη της, το ray of light, το Nothing Really Matters, το The Power of Good-Bye, το To Have And Not To Hold, το οποίο δεν θυμόμουν και πραγματικά λάτρεψα και το Has To Be. Αναμφίβολα το τραγούδι που έκανε την διαφορά και σίγουρα θεωρείται πια κλασικό αλλά και δικό μου πολύ πολύ αγαπημένο είναι το Frozen. Ένα τραγούδι με έναν απ’ τους καλύτερους στίχους που έχουν γραφτεί ποτέ-πραγματικά εξαιρετικός-και μ’ ένα εξαιρετικό video clip.

You only see what your eyes want to see...
How can life be what you want it to be
You're frozen...When your heart's not open
You're so consumed with how much you get
You waste your time with hate and regret
You're broken when your heart's not open
Now there's no point in placing the blame and you should know I suffer the same
If I lose you my heart will be broken
Love is a bird, she needs to fly Let all the hurt inside of you die
You're frozen...When your heart's not open
If I could melt your heart...we'd never be apart
Give yourself to me...you hold the key...
If I could melt your heart


Η Madonna επιστρέφει μετά από 4 χρόνια και συνεργάζεται με τον παραγωγό William Orbit. Μαζί κάνουν μια υπέροχη παραγωγή. Συνδυάζουν την pop μαζί με την ηλεκτρονική μουσική, βάζοντας μέσα και κάποια στοιχεία από dance, techno, trance house, disco ακόμα και trip hop και φτιάχνουν εξαιρετικές μελωδίες. Βέβαια, μελωδίες που σε καμία περίπτωση δεν θυμίζουν την Madonna του Erotica ή του Like a prayer και αυτό-τουλάχιστον για μένα- είναι εξαιρετικά ευχάριστο.

Kiss me, I'm dying...Put your hand on my skin
I close my eyes...I need to make a connection
I'm walking on a thin line...I close my eyes

Ο στίχος της είναι σε αρκετά ανεβασμένο επίπεδο. Χωρίς ιδιαίτερα περίπλοκες λέξεις ή νοήματα γράφει ένα στίχο εξαιρετικά ουσιώδη και σου περνάει χωρίς καμία αμφιβολία το νόημα που θέλει. Ένα απ’ τα πράγματα που σε “ξαφνιάζουν” ευχάριστα στο άλμπουμ είναι η φωνή της Madonna. Παρόλο που δεν έχει μια powerhouse φωνή, μια φωνή που θα σε εντυπωσιάσει όπως για παράδειγμα η Aguilera, καταφέρνει και κάνει μια εξαιρετικά αξιόλογη δουλειά. Προφανώς και τα μαθήματα που πήρε για την Evita απέδωσαν και η φωνή της είναι πραγματικά πολύ όμορφη.

I realize...That nobody wins
Something is ending and something begins...


Το άλμπουμ θεωρείται ένα απ’ τα πιο επιτυχημένα εμπορικά άλμπουμ, έχοντας πουλήσει παγκοσμίως πάνω από 16,000,000 αντίτυπα. Έφτασε την Νο 1 σε πολλά charts παγκοσμίως και πήρε την 2η θέση στο US Billboard 200. Το 1999 στα βραβεία Grammy, το άλμπουμ ήταν υποψήφιο για 6 και πήρε 4 για Best Pop Album, Best Recording Package, Best Dance Recording και Best Short Form Music Video. To Rolling Stones το κατέταξε στην θέση 363 της λίστας “The 500 Greatest Albums of All Time”.

To have and not to hold...So hot, yet so cold
My heart is in your hand and yet you never stand
Close enough for me to have my way...
To love but not to keep...To laugh, not to weep
Your eyes, they go right through and yet you never do
Anything to make me want to stay
Like a moth to a flame...Only I am to blame
What can I do? I go straight to you
I've been told...You're to have, not to hold...To break my heart


Εν κατακλείδι, την Madonna την θαυμάζω για πολλούς και διάφορους λόγους. Σαφέστατα δεν θεωρώ πως έχει την “φωνάρα” αλλά σίγουρα έχει μια ικανότητα να κατακτά ότι βάλει στο μυαλό της. Δεν είμαι απ’ τους φανατικούς οπαδούς όμως μ’ αρέσουν πολύ κάποια τραγούδια της, μ’ αρέσει και εκτιμώ, την ίδια, σαν καλλιτέχνη και σαφέστατα δεν μπορώ να αρνηθώ ότι έχει αφήσω πίσω μια τεράστια κληρονομιά στην pop. Αυτό το άλμπουμ είναι πραγματικά εξαιρετικό. Πολλοί το θεωρούν αριστούργημα και μια καινοτομία μιας και “πάντρεψε” την electronic με την pop. Δεν ξέρω αν είναι αριστούργημα, ξέρω σίγουρα ότι είναι απ’ τις καλύτερες δουλειές της-προσωπικά μ’αρεσει πολύ και το Confessions on a Dance Floor-και θεωρώ ότι τουλάχιστον το Frozen θα το ακούμε για πολλά χρόνια ακόμα.

And I feel...Quicker than a ray of light
Then gone for someone else shall be there
Through the endless years

Δεν υπάρχουν σχόλια: