Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Short Term 12 - Destin Cretton (USA, 2013)


Γράφει η Camera Obscura


Σήμερα βγαίνει στις αθηναϊκές αίθουσες μια ταινία που έχει στις αποσκευές της πολλές διακρίσεις. Ανάμεσα σε αυτές και το βραβείο κοινού στις Νύχτες Πρεμιέρας το 2013. Και δικαίως. Το Short Term 12 του Destin Cretton είναι μια από τις ωραιότερες ταινίες που θα δεις τη φετινή χρονιά.

Η Grace (Brie Larson) και ο Mason (John Gallagher Jr.) είναι ένα ζευγάρι που ζουν μαζί και εργάζονται μαζί σ'ένα ίδρυμα φιλοξενίας παιδιών με προβληματική συμπεριφορά. Παιδιά κακοποιημένα, παιδιά με ψυχολογικά προβλήματα και παιδιά παρατημένα. Και μπορεί με μια πρώτη σκέψη η καθημερινότητα αυτών των δύο ανθρώπων να μοιάζει σκληρή, ωστόσο η Grace και ο Mason έχουν μια πολύ υγιή και ήρεμη ζωή. Ώσπου μια μέρα στο ίδρυμα μπαίνει η Jayden (Kaitlyn Dever), ένα κορίτσι επιθετικό μα πολύ έξυπνο και ταλαντούχο. Η Grace θα δει στο πρόσωπο της Jayden τον εαυτό της ενώ η είδηση πως ο πατέρας της θ'αποφυλακιστεί σύντομα, θα την οδηγήσει πολύ γρήγορα στα όριά της.


Το σενάριο της ταινίας το έχει γράψει ο ίδιος ο Destin Cretton και αποτελεί υλικό από τις δικές του εμπειρίες σ'ένα ίδρυμα σαν αυτό που θα δεις στην ταινία, στο οποίο δούλεψε για δύο χρόνια. Ίσως αυτή η λεπτομέρεια είναι κάτι παραπάνω από σημαντική μια και κάνει την ταινία πολύ ρεαλιστική και καθόλου διδαχτική. Το θέμα που έχει να διαχειριστεί ο Destin είναι από μόνο του σκληρό. Όμως, ο Destin δεν ακολουθεί το γνώριμο μονοπάτι γι'αυτού του είδους τις ταινίες. Δεν καταγγέλλει και δεν θέλει να σε σοκάρει. Αντίθετα, ενδιαφέρεται να γνωρίσει, να μάθει και να προσπαθήσει να επιβιώσει μέσα από αυτό το σκληρό ταξίδι. Έτσι, γίνεται συνοδοιπόρος της Grace. Βιώνει ό,τι ζει εκείνη στο ίδρυμα, αντιμετωπίζει τα ίδια αδιέξοδα που υπάρχουν στο μυαλό της και δεν βιάζεται να δώσει μια μαγική θεραπεία για την ενδοοικογενειακή βία και για τις επιπτώσεις της στις ζωές των ανθρώπων.

Σε αυτή την πολύ όμορφη και ολοκληρωμένη κινηματογραφική προσπάθεια του σκηνοθέτη, ξεχωρίζεις αμέσως την Brie Larson που υποδύεται την Grace. Μια πολύ νέα ηθοποιός (γεννημένη το 1989) που απογειώνει τον χαρακτήρα της και την ταινία με μια ερμηνεία εκρηκτική και ταυτόχρονα ήσυχη. Δεν ξέρω πώς θα ήταν η ταινία χωρίς εκείνη αλλά μπορώ να σου πω με σιγουριά πως η Brie Larson είναι ένα ανερχόμενο ταλέντο που ελπίζω να δούμε σε πολλές ταινίες στο μέλλον.


Το Short Term 12 έχει κάτι που δεν έχουν πολλές ταινίες εκεί έξω. Είναι σινεμά. Και όταν μια ταινία καταφέρνει να γίνει σινεμά τότε αξίζει την προσοχή σου.

Καλή προβολή!

ΥΓ Ταινίες σαν το Short Term 12 μου υπενθυμίζουν γιατί αγαπάω τον κινηματογράφο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: