Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Shakira - Shakira (2014)


Γράφει η Xplorer


You say you're thirsty...So I pour the wine
The bottle's empty but there's no consummation

Την προηγούμενη Παρασκευή η Shakira κυκλοφόρησε το 10ο studio album της. Μετά από 4 χρόνια επιστρέφει με 15 τραγούδια στην Deluxe edition και πολλές συνεργασίες.


Τα τραγούδια που ξεχωρίζουν είναι το Dare (La La La), η πολύ όμορφη μπαλάντα That Way, το The One Thing, το 23 που αφιερώνει στον άντρα της και το Spotlight. Μια συνεργασία που έκανε αίσθηση ήταν αυτή με τον country τραγουδιστή Blake Shelton και το τραγούδι Medicine. Ένα απ’ τα τραγούδια που αναμφίβολα ξεχώρισε και έγινε ένα απ’ τα μεγαλύτερα hit τελευταία είναι το ντουέτο με την Rihanna Can’t remember to forget you. Απ’ τα πολύ αγαπημένα μου το You Don't Care About Me και το υπέροχο Empire.

Take off all of your skin and brave when you are free
Shake off all of your sins and give them to me
Close up, let me back in
I wanna be yours, wanna be your hero...And my heart beats


Η Shakira επιστρέφει αλλάζοντας λίγο τον ήχο της. Συνεργάζεται με μεγάλα ονόματα στην δημιουργία-εκτός φυσικά απ’ την ίδια-και την παραγωγή όπως Dr. Luke (Pink, Clakson, Bon Jovi), Kuk Harrell (Lionel Richie, Mary J. Blige, Celine Dion), Cirkut (Katy Perry, B.O.B, One Direction) και πολλούς άλλους. Εξαιρετική παραγωγή και ενορχήστρωση. Κάτι από reggae, κάτι από μπαλάντες, κάποια στοιχεία από rock και electronic dance, κάτι από country-που δεν είχε δοκιμάσει στο παρελθόν- πάντα συνδυασμένα με Latin dance και pop φτιάχνει μελωδίες με διαφορετικό είδος για το κάθε κομμάτι.

I am covered in scars like a rose without thorns
My defenses are gone No one's out there to warn
If there's love in your heart Let me leave now in peace
You know you took it too far 'Cause you cut me deep
Your words are like steel and now I can't sleep 'Cause I'll never heal...

Ο στίχος της σε αντίθεση με τις προηγούμενες δουλείες της έχει κάποια προβλήματα παρολαυτά δεν είναι κακός. Αυτό που ξεχωρίζει όπως και σε κάθε άλμπουμ της shakira είναι αυτή η μοναδική χροιά στην φωνή της. Έχει μια ιδιαίτερη φωνή η οποία εκτός του ότι μπορεί να τραγουδήσει διαφορετικά είδη με μεγάλη ευκολία, ξεχωρίζει και καταλαβαίνεις απ’ την πρώτη νότα ότι είναι η Shakira.

Let's not recover, from the hangover
When your eyes got me drunk I was sober
Is it true that you love me? I dare you to kiss me
With everyone watching...It's truth or dare on the dancefloor


Το άλμπουμ στην πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας που έχει έφτασε την Νο 2 στο US Billboard 200 και πούλησε πάνω από 85,000 αντίτυπα.

I don't reach for the bottle of whisky
Straight on the rocks but you won't see me popping the pills
Po-po-popping the pills Cause if I want the pain to go away
In a second make it fad... You're the only thing that will
You're my medicine, medicine


Εν κατακλείδι, την Shakira την αγαπώ πολύ σαν δημιουργό και σαν τραγουδίστρια, βλέποντας την και στο Voice ανακάλυψα εκτός των άλλων ότι έχει και απίστευτο humor. Είναι πάντα χαρά μου να ακούω καινούργια κομμάτια της και πάντα το απολαμβάνω. Το άλμπουμ είναι αρκετά καλό. Έχει κάποια προβληματάκια περισσότερο με τα διαφορετικά είδη γιατί η Shakira όπως δήλωσε δεν μπορούσε να διαλέξει κομμάτια για το άλμπουμ: “There was a lot of fighting with myself about what direction I wanted to go. (...)Throughout the process there were songs that I used to love at that moment and then hated a few minutes later.” Παρολαυτά είναι μια πολύ “δουλευμένη” παραγωγή και η Shakira είναι όπως πάντα εξαιρετική.

I go back again...Fall off the train...Land in his bed
Repeat yesterday's mistakes
What I'm trying to say is not to forget
You see only the good, selective memory
The way he makes me feel like...The way he makes me feel
I never seemed to act so stupid
Oh here we go...He a part of me now, he a part of me
I can't remember to forget you


Υ.Γ.: Γιατί όλες οι τραγουδίστριες που μ’άρεσουν γράφουν καλύτερα όταν δεν είναι “ευτυχισμένες”? (Όλο My December της Kelly Clarkson-γιατί το τελευταίο της ήταν πραγματικά απογοήτευση κ Don’t Bother, Illegal k τόσα άλλα από Shak)

Everybody needs an anchor
A little something that makes you stay...An incentive
Someone to fight for Cause no one really needs so much space

Δεν υπάρχουν σχόλια: