Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

“Το βασίλειό μου για ένα βιβλίο” του Άλαν Μπένετ


Γράφει η Μιρέλα Σταυρινού


Επιστρέφω – μετά από ένα αρκετά μεγάλο διάλειμμα -  στις παρουσιάσεις βιβλίων που διάβασα, αγάπησα και σας προτείνω.

Και επιστρέφω με έναν συγγραφέα αγαπημένο, αλλά με ένα ανάγνωσμα που δεν το πρωτοεπέλεξα για μένα αλλά για τη μητέρα μου.
Όταν η μαμά πριν λίγους μήνες ήταν να μπει στο νοσοκομείο για μια κρίσιμη επέμβαση, έκανα μια βόλτα από τον Ευριπίδη, το μεγάλο βιβλιοπωλείο της περιοχής μου.
Έψαχνα να βρω κάτι ευχάριστο για να κρατά συντροφιά στη μητέρα κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της. Όχι όμως κάτι υπερβολικά εύπεπτο, κατινίστικο ή βλακώδες. Γιατί ως γνωστόν, όπως μπορεί να σου χαλάσει τη διάθεση ένα υπέρ το δέον δυσανάγνωστο βιβλίο, άλλο τόσο μπορεί να σε ξενίσει και το ανάγνωσμα που υποτιμά τη νοημοσύνη σου.

Μετά από περίπου μια ώρας αναζήτηση λοιπόν… κατέληξα στο «Βασίλειό μου για ένα βιβλίο». Διηγείται την – βασισμένη στη φαντασία – ιστορία της Αγγλίδας βασίλισσας από τη στιγμή που σε μεγάλη ηλικία αρχίζει να πρωτοδιαβάζει λογοτεχνία, μέχρι… το απρόσμενο φινάλε που δεν πρόκειται να αποκαλύψω εδώ…
Γιατί όχι, ήταν και μια έμμεση παραίνεση προς τη μητέρα μου η οποία τα τελευταία χρόνια αποφεύγει την ανάγνωση. Ας δει πώς άλλαξε τη ζωή της ίδιας της βασίλισσας και τα λέμε…

«Νομίζω ότι διαβάζω» είπε στον Νόρμαν «επειδή έχουμε καθήκον να ανακαλύπτουμε πώς ακριβώς είναι οι άνθρωποι»…

«Κάθε βιβλίο είναι μηχανισμός ανάφλεξης της φαντασίας».

Όλα ξεκινούν όταν η Αυτού Μεγαλειότης έρχεται εντελώς κατά τύχη πρόσωπο με πρόσωπο με την κινητή βιβλιοθήκη του Δήμου του Γουέστμινστερ, σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει τα σκυλιά της.
Εκεί ξεκινά να κουβεντιάζει με έναν εργαζόμενο στα Βασιλικά μαγειρεία, τον Νόρμαν. Ανοικτά γκέι, έξυπνος, μανιώδης βιβλιοφάγος, δεν φοβάται να είναι ο εαυτός του ακόμα και μπροστά στην κορυφαία μορφή της Αγγλίας.

Η ‘φυσιολογική’ συμπεριφορά του, μακριά από τυπικότητες και πρωτόκολλα, κερδίζει την Βασίλισσα, η οποία ανοίγει κουβέντα μαζί του και μάλιστα πείθεται εύκολα να πάρει να διαβάσει ένα βιβλίο…

Σύντομα βλέπει πως η βαρετή και μονότονη ζωή της αποκτά ένα τελείως διαφορετικό νόημα. Αρχίζει να βλέπει τον κόσμο από την αρχή.
Επηρεάζεται η δουλειά της, η συμπεριφορά της, τα τραγικά ‘δήθεν’ και εθιμοτυπικά καθήκοντά της…

Με γλώσσα λιτή και γεμάτη υποβόσκον Βρετανικό φλέγμα, ο παλιός μου γνώριμος από τους αριστουργηματικούς μονολόγους “Talking Heads”, ο Άλαν Μπένετ, με ενθουσίασε για μια ακόμη φορά.
Το βιβλίο είναι μικρό, μόλις 153 σελίδες, και διαβάζεται απνευστί ίσως σε μια μόνο μέρα, καθώς το διακριτικό χιούμορ του και το παρόμοιο με παραμυθιού στυλ του δεν σε αφήνουν να το σταματήσεις ούτε λεπτό.

Δείτε λοιπόν πώς η λογοτεχνία μπορεί να αλλάξει τη ζωή ακόμα και του πιο σκληρού, του πιο άκαμπτου ατόμου στο Ηνωμένο Βασίλειο… Ζωή και νοοτροπία που αλλάζει, κάνοντας δύσκολη τη ζωή και του Πρωθυπουργού αλλά και του Παλατιού…

Η λογοτεχνία αφύπνισε την ίδια τη Βασίλισσα. Γιατί όχι και τον καθένα από εσάς;;;
Η πνευματική αφύπνιση που επέρχεται με την ανάγνωση και τη Γνώση, είναι η αρχή της αλλαγής στον κόσμο ετούτο. Και η όποια αλλαγή είναι αρχή της Επανάστασης, με σκοπό να οδεύσουμε προς το καλύτερο και για εμάς και για τις επόμενες γενιές.

Ενδεικτική τιμή: 7,70 ευρώ
εκδόσεις Μεταίχμιο, Ιούνιος 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: